بلاگ

اندیکاتور RSI چیست؟

تحلیل تکنیکال عبارتست از بررسی رویدادهای بازار قبلی به منظور پیش‌بینی روندها و پرایس‌ اکشن های آتی. بیشتر معامله گران از بازارهای سنتی گرفته تا بازار رمزارزها برای انجام تحلیل تکنیکال از ابزارهای خاصی استفاده می‌کنند و RSI یکی از این ابزارها است.

RSI اندیکاتور تحلیل تکنیکال است که در اواخر دهه 70 میلادی ابداع شد تا معامله گران از آن به‌ عنوان ابزاری برای بررسی نحوه عملکرد یک سهم در طی مدت مشخص استفاده کنند. در اصل یک اسیلاتور مومنتوم، هم میزان حرکت قیمت و هم سرعت آن را اندازه‌گیری می‌کند. با توجه به پروفایل معامله گران و تنظیمات معاملاتی آن‌ها، RSI می‌تواند بسیار مفید باشد.

اندیکاتور شاخص قدرت نسبی توسط جی. وایلدر در سال 1978 ابداع شد. این اندیکاتور در کتاب او «مفاهیم جدید در سیستم‌های معاملاتی تکنیکال» همراه با دیگر اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال همچون، پارابولیک سار، برد واقعی میانگین (ATR) و شاخص میانگین جهت‌دار (ADX)، ارائه‌شده است.

وایلدر پیش از اینکه به‌عنوان تحلیلگر تکنیکال شناخته شود به‌عنوان یک مهندس مکانیک و یک بساز بفروش املاک مشغول به کار بود. او تقریباً در سال 1972 معامله‌گری سهام را آغاز کرد اما در این کار چندان موفق نبود. چند سال بعد، تحقیقات و تجربه‌های خود را در زمینه معامله‌گری به شکل فرمول‌های ریاضی و اندیکاتورهایی درآورد که بعدها بسیاری از تحلیلگران سراسر دنیا از آن‌ها استفاده کردند. کتاب وایلدر تنها در شش ماه نوشته شد و علیرغم اینکه در دهه هفتاد نوشته‌شده است هنوز هم به‌ عنوان کتابی مرجع برای بسیاری از معامله گران و تحلیلگران مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نحوه عملکرد اندیکاتور RSI

RSI به‌ صورت پیش‌فرض تغییرات قیمت یک دارایی را در دوره 14 واحدی اندازه‌گیری می‌کند (در نمودارهای روزانه 14 روز، در نمودارهای ساعتی 14 ساعت و …). مطابق RSI در این فرمول میانگین قیمت در طی آن دوره زمانی را تقسیم‌بر میانگین زیان کرده و سپس داده‌ها را در مقیاس صفر تا صد ترسیم می‌کند.

همان‌گونه که پیش‌تر اشاره شد، RSI یک اندیکاتور مومنتوم است که نوعی ابزار معاملاتی تکنیکال محسوب می‌شود و نرخ تغییر قیمت (داده‌ها) را اندازه‌گیری می‌کند. زمانی که مومنتوم افزایش می‌یابد و قیمت نیز در حال افزایش است، RSI مشخص می‌کند که آیا سهام در بازار در حال خرید شدن است یا نه. اگر مومنتوم کاهش یابد، نشانه افزایش فروش است.

RSI همچنین یک اندیکاتور اسیلاتور است که امکان تشخیص وضعیت اشباع خرید یا اشباع فروش را برای معامله گران تسهیل می‌کند. این اندیکاتور قیمت دارایی را در مقیاس 0 تا 100 با توجه به دوره 14 واحدی (ازنظر زمانی) ارزیابی می‌کند. در حالیکه RSI با عدد 30 یا کمتر نشان می‌دهد که دارایی مذکور به وضعیت اشباع فروش نزدیک می‌شود، امتیاز بالای 70 نشانگر این است که قیمت دارایی برای آن دوره احتمالاً به اشباع خرید نزدیک می‌شود.

با وجود اینکه در RSI تنظیمات پیش‌فرض روی دوره 14 واحدی است، معامله گران می‌توانند تعداد دوره را برای افزایش حساسیت (دوره‌های کمتر) یا کاهش حساسیت (دوره‌های بیشتر) تغییر دهند. از این‌رو، RSI با دوره 7 روزه به تغییرات قیمت حساس‌تر است تا دوره 21 روزه. علاوه بر این ممکن است در تنظیمات معامله‌گری کوتاه‌مدت 20 و 80 را به‌عنوان سطوح فروش اشباع و خرید اشباع در نظر بگیرند (به‌جای 30 و 70) و در این صورت احتمال سیگنال‌های اشتباه کمتر می‌شود.

اندیکاتور RSI

چگونه مطابق با واگرایی‌ها از RSI استفاده کنیم:

علاوه بر 30 و 70 که اعداد RSI برای تعیین سطوح اشباع فروش و اشباع خرید در بازار هستند، معامله‌گران می‌توانند با استفاده از RSI، برگشت روند (ریورسال) را نیز پیش‌بینی کنند یا سطوح مقاومت و حمایت را تعیین کنند. چنین دیدگاهی بر اساس واگرایی‌های بولیش (صعودی) و بیریش (نزولی) مطرح می‌شود.

واگرایی صعودی (بولیش) شرایطی را می‌گویند که عددهای RSI و قیمت در مسیرهای مخالف یکدیگر حرکت می‌کنند؛ بنابراین عدد RSI افزایش می‌یابد و کف‌های بالاتری ایجاد می‌کند، در حالیکه کاهش قیمت کف‌های پایین‌تری ایجاد می‌کند. به این شرایط واگرایی صعودی (بولیش) می‌گویند و نشان‌دهنده این است که علیرغم روند نزولی قیمت، قدرت خرید در حال افزایش است.

در مقابل، واگرایی‌های نزولی (بیریش) نشان می‌دهند که علیرغم افزایش قیمت، بازار در حال از دست دادن ممنتوم است. ازاین‌رو، عدد RSI کاهش می‌یابد و سقف‌های پایین‌تری ایجاد می‌کند، در حالیکه قیمت دارایی افزایش می‌یابد و سقف‌های بالاتری ایجاد می‌کند.

بااین‌حال به یاد داشته باشید که واگرایی‌های RSI در طی روندهای قوی بازار چندان قابل‌ اعتماد نیستند. منظور این است که یک روند نزولی قوی ممکن است واگرایی‌های صعودی فراوانی را پیش از اینکه به کف واقعی برسد ارائه کند. به همین دلیل، واگرایی‌های RSI بیشتر مناسب بازارهای آرام تر هستند تا بازارهای با نوسان زیاد (با حرکت‌های جانبی یا روندهای پیچیده).

حرف آخر:

عوامل مهم بسیاری وجود دارند که هنگام استفاده از اندیکاتور شاخص قدرت نسبی باید مدنظر قرار داد. عواملی از قبیل تنظیمات، عدد (30 و 70) و واگرایی‌های صعودی/نزولی. با این‌ وجود، باید در نظر داشته باشید که هیچ اندیکاتور تکنیکالی کارایی 100% ندارد، بخصوص اگر به‌ تنهایی مورد استفاده قرار گیرد؛ بنابراین، معامله گران باید از اندیکاتور RSI همراه با دیگر اندیکاتورها استفاده کنند تا سیگنال‌های اشتباهی دریافت نکنند

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید

3 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید