بلاگ

5 ریسکی که قبل استفاده از پلتفرم‌های وام‌دهی کریپتو باید بدانید

وام‌دهی کریپتو یکی از مهم‌ترین فعالیت‌ها در بازار کریپتو بوده است. این فعالیت در طی سال‌ها و با حضور چندین وام‌دهنده کریپتو که تقاضا برای وام‌های کریپتو را پاسخ دادند، توسعه‌یافته است.

پلتفرم‌های وام‌دهی متمرکز کریپتو (CeFi) همچون BlockFi، Celsius و Nexo محصولاتی با بازده بالا به کاربران ارائه می‌کنند. با سرمایه‌گذاری کریپتو در این محصولات، کاربران پرداخت های با سود بالا دریافت می‌کنند. بااین‌وجود، به دلیل آشفتگی‌ها در بازارهای کریپتو و چالش‌هایی در بیزنس مدل‌های آن‌ها، پلتفرم‌های متمرکز با مشکلاتی مواجه هستند که ناشی از ریسک‌پذیری سرمایه‌ها در اپلیکیشن های وام‌دهی کریپتو است.

Celsius جدیدترین مثال است. اخیراً پلتفرم وام‌دهی کریپتو اعلام کرد که همه برداشت‌های مشتریان برای کاربران را به حالت تعلیق درمی‌آورد. این کار جدال‌ها در بازار آسیب‌دیده کریپتو را افزایش داد.

منظور محافظت از سرمایه‌های خود، خواهید آموخت که پیش از استفاده از پلتفرم‌های وام‌دهی کریپتوی متمرکز، کدام ریسک‌ها را باید ارزیابی کنید.

سقوط Celsius سبب شد تا توجه‌ها معطوف به آسیب‌پذیری‌های پلتفرم‌های وام‌دهی کریپتوی متمرکز شود.

برای شروع، وام‌های CeFi امانی هستند و یک نهاد مرکزی مسئولیت همه پشتوانه‌ها را بر عهده می‌گیرد. منظور این است که زمانی که وام‌دهنده به شما اجازه دهد، تنها به دارایی پشتوانه دار خود دسترسی داشته باشید، زیرا او کسی است که کنترل کلیدهای خصوصی شما را در دست دارد.

برعکس وام‌دهندگان CeFi، پروتکل‌های وام‌دهی DeFi، برای وام‌های کریپتو طرف متمرکزی ارائه نمی‌کنند و از قراردادهای هوشمند برای کنترل پشتوانه گیری، پرداخت وان و پرداخت سود استفاده می‌کنند. (بااین‌وجود، DeFi برخلاف نامش به دلیل متمرکزتر بودن شناخته می‌شود).

بااین‌وجود، در ادامه برخی از مهم‌ترین ریسک‌هایی که باید هنگام وام دادن دارایی‌های کریپتوی خود از آن‌ها آگاه باشید، عنوان‌شده‌اند.

 

در صورت ورشکستگی، کل سرمایه از دست خواهد رفت:

در فاینانس سنتی، این ضمانت برای سپرده‌های بانکی وجود دارد که در صورت ورشکستگی، بخشی از سپرده شما به شما بازپرداخت خواهد شد. به این معنی که ریسک از دست دادن سپرده‌ها پایین است و وام‌دهنده این تضمین را دریافت می‌کند که در صورت ورشکستگی مؤسسه، خسارتش جبران خواهد شد.

در وام‌دهی CeFi، تنها بخش کوچکی از کل دارایی‌های مدیریت‌شده ضمانت دارند و بنابراین، در صورت ورشکستگی بخشی از دارایی‌های کریپتوی خود را از دست می‌دهید. همچنین، ازآنجایی‌که مسئولیت پشتوانه به عهده خودتان نیست، تأمین‌کننده پلتفرم می‌تواند دارایی‌های کریپتوی وام‌دهنده و وام‌گیرنده را نگه دارد.

ازآنجایی‌که وام‌گیرندگان کنترلی بر کلیدهای خصوصی خود ندارند؛ می‌توانند دارایی‌های پشتوانه دار خود را در صورت ورشکستگی پلتفرم CeFi از دست بدهند. به دلیل این فاکتورها، به شما توصیه می‌شود تا به‌جای نگه‌داشتن همه پول دیجیتال خود در چنین پلتفرمی، تنها بر روی بخشی از دارایی‌های کریپتوی خود ریسک کنید.

حساب‌ها را می‌توان در هرزمانی مسدود کرد:

گاهی پلتفرم‌های وام‌دهی CeFi حساب‌ها را به دلایل مختلفی همچون رخنه‌های امنیتی، مشکلات ضد پول‌شویی و حتی نقدینگی پلتفرم مسدود می‌کنند. متأسفانه درصورتی‌که حساب شما در حال مسدود شدن است به این معنی است که شما قادر به دستیابی به دارایی‌های کریپتوی خود یا انجام تراکنش به هر شکلی نیستید.

باز کردن حساب شما می‌تواند فرآیند طولانی و خسته‌کننده‌ای باشد که باید مورد تأیید تأمین‌کننده پلتفرم قرار گیرد. این شرایط را با پلتفرم‌های وام‌دهی DeFi که غیر امانی هستند و همه می‌توانند دارایی‌ها را در آن‌ها بدون ترس از دست دادن اختیاری وام دهند یا وام بگیرند، مقایسه کنید.

مبلغ کارمزدها همیشه شفاف نیستند:

وجود چند طرف در سیستم‌های وام‌دهی CeFi سبب تشکیل لایه‌هایی از تراکنش‌ها و کارمزدهای خدمات می‌شود. با توجه به پلتفرم CeFi که به کار می‌برید، برخی از کارمزدها ممکن است مشاهده نشوند یا در کارمزد تراکنش‌ها ادغام شوند. نتیجه این‌که پلتفرم‌های وام‌دهی CeFi در مقایسه با پروتکل‌های وام‌دهی DeFi نسبتاً گران‌قیمت هستند.

ریسک طرف مقابل:

مشتریانی که دارایی‌های کریپتوی خود را به پلتفرم‌های وام‌دهی CeFi وام می‌دهند، نگرش مشخصی نسبت به تراکنش‌های طرف مقابل ندارند.

برای مثال، کاربران Celsius مستقیماً با پلتفرم سروکار دارند و هیچ ارتباطی با دیگر مدیران دارایی و پروتکل‌های دیفای تعامل کننده با Celsius ندارند. این عدم وضوح برای مشتریانی که استراتژی‌های سرمایه‌گذاری چندانی ندارند، ریسک به دنبال دارد.

تغییرات APY همیشه می‌توانند بدون هشدار رخ دهند:

درنهایت، درصد سالیانه بازده (APY) در پلتفرم‌های وام‌دهی CeFi تغییر می‌کنند. تأمین‌کنندگان پلتفرم می‌توانند APY را با توجه به شرایط بازار کریپتو یا شرایط قانونی بدون توجه زیاد به کاربران تنظیم کنند.

این موضوع در موقعیت‌های بسیاری روی‌داده است و نشان می‌دهد که اعتماد به یک نهاد متمرکز با دارایی‌های کریپتوی شما چقدر پر ریسک می‌تواند باشد.

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید

دیدگاهتان را بنویسید