بلاگ

نحوه تأثیرگذاری تکنولوژی بلاک چین بر صنعت بانکداری

بانک‌ها اغلب با مدیریت سیستم مالی و ایجاد هماهنگی در آن از طریق لجرهای (ledgers) درونی خود، نقش واسطه را در اقتصاد جهانی بازی می‌کنند. ازآنجایی‌که این لجرها قابل‌بررسی توسط عموم مردم نیستند، مردم باید به بانک‌ها و ساختارهای غالباً از رده خارج‌شده آن‌ها اعتماد کنند.

تکنولوژی بلاک چین نه‌تنها می‌تواند بازار جهانی ارز، بلکه همچنین کل صنعت بانکداری را با حذف این واسطه‌ها و جایگزین کردن آن‌ها با یک سیستم غیرقابل‌اعتماد، بدون مرز و شفاف که همه می‌توانند به آن دسترسی داشته باشند، تغییر دهد.

بلاک چین می‌تواند سبب شود تا تراکنش‌ها سریع‌تر و ارزان‌تر انجام شوند، دسترسی به سرمایه را افزایش دهد، امنیت داده‌ها را افزایش دهد، به‌وسیله قراردادهای هوشمند توافق‌های غیرقابل‌اعتمادی به وجود آورد، انطباق‌پذیری را آسان‌تر می‌سازد و …

به‌علاوه به دلیل طبیعت نوآورانه بلاک چین، روش‌هایی که بلاک‌های مالی موجود می‌توانند با یکدیگر تعامل داشته باشند، سبب تشکیل انواع کاملاً جدید خدمات مالی می‌شوند.

مزایای اصلی بلاک چین برای بانکداری و فاینانس:

  • امنیت: ساختار مبتنی بر بلاک چین نکات ساده‌ای که منجر به شکست می‌شوند را حذف کرده و نیاز به دادن داده‌ها به واسطه‌ها را کاهش می‌دهد.
  • شفافیت: بلاک چین فرایندهای مشترک را استانداردسازی می‌کند و یک منبع مشترک صحیح را برای همه حاضرین در شبکه ایجاد می‌کرد.
  • اعتماد: لجرهای شفاف همکاری و رسیدن به توافق را برای طرف‌های مختلف تسهیل می‌سازند.
  • توانایی برنامه‌ریزی: بلاک چین امکان خودکارسازی قابل‌اعتماد پروسه‌های تجاری را از طریق ایجاد و اجرای قراردادهای هوشمند فراهم می‌سازد.
  • حریم خصوصی: تکنولوژی‌های مربوط به حریم خصوصی ایجادشده توسط بلاک چین امکان اشتراک‌گذاری انتخابی داده‌ها میان کسب‌وکارها را فراهم می‌آورند.
  • عملکرد: شبکه‌ها برای تقویت میزان بالای تراکنش‌ها طراحی‌شده‌اند، درحالی‌که تعامل‌پذیری پشتیبان میان زنجیره‌های مختلف، شبکه بلاک چین به‌هم‌پیوسته‌ای را به وجود می‌آورد.

پرداخت سریع وجوه با استفاده از بلاک چین:

ارسال پول در سیستم کنونی بانکداری می‌تواند فرآیند طولانی باشد. هزینه‌های زیادی برای بانک‌ها و مشتریان داشته باشند و به تأیید و مدیریت بیشتری نیاز داشته باشند. در عصری که اتصال سریع اهمیت بسیاری دارد، سیستم بانکداری نتوانسته است همراه با پیشرفت دیگر تکنولوژی‌ها خود را با این شرایط سازگار کند.

تکنولوژی بلاک چین روش پرداخت سریع‌تری با کارمزد کمتر ارائه می‌کند که همیشه بدون محدودیت و با همان ضمانت‌های امنیتی که سیستم اتصال سریع ارائه می‌کند موجود است.

جذب مستقیم سرمایه در بلاک چین:

از زمان‌های دور کارآفرینانی که درصدد افزایش سرمایه خود بودند همواره به سرمایه‌گذاران غیر همچون angel investors(سرمایه‌گذارانی که کارآفرین‌ها را تأمین مالی می‌کنند)، سرمایه‌گذاران خطرپذیر (venture capitalists) یا بانکداران، وابسته بودند. این فرآیند می‌تواند بسیار دقیق باشد و به مذاکرات طولانی درباره ارزش‌گذاری، تقسیم دارایی (equity split)، استراتژی شرکت و …نیاز داشته باشد.

عرضه اولیه ارز دیجیتال (initial coin offerings(ICO)) و عرضه اولیه صرافی (initial exchange offerings(IEO)) پروژه‌های جدیدی ارائه می‌کنند تا بدون نیاز به بانک‌ها و دیگر مؤسسات مالی سرمایه خود را افزایش دهید. عرضه اولیه ارز دیجیتال به پشتوانه بلاک چین، امکان مبادله توکنها با سرمایه را با فرض اینکه این توکنها برای سرمایه‌گذاران سود به همراه داشته باشند، برای شرکت‌ها فراهم می‌کند. بانک‌ها همیشه کارمزدهای هنگفتی را برای تسهیل ایجاد امنیت و عرضه اولیه سهام (Initial public Offerings(IPO)) در نظر گرفته‌اند، اما تکنولوژی بلاک چین می‌تواند این کارمزدها را حذف کند.

باید توجه داشت که بااینکه عرضه اولیه ارز دیجیتال قابلیت عمومی کردن  جذب سرمایه را دارد، مشکلاتی نیز به همراه دارد. تسهیل نسبی تنظیم عرضه اولیه ارز دیجیتال سبب شده است تا پروژه‌ها بدون نیاز به هرگونه تعهدی سرمایه خود را افزایش دهند. بازار عرضه اولیه ارز دیجیتال اغلب نا به سامان است و درنتیجه ریسک مالی مهمی برای سرمایه‌گذاران آتی به همراه دارد

توکنیزه کردن دارایی در بلاک چین:

خرید و فروش اوراق بهادار و دیگر دارایی‌ها همچون سهام، اوراق قرضه، کالاها، ارزها و مشتقات به تلاش پیچیده و هماهنگی میان بانک‌ها، کارگزاران، مراکز تهاتر و صرافی‌ها نیاز دارد. این فرآیند باید هم کارایی داشته باشد و هم صحیح انجام شود. پیچیدگی بیشتر، زمان و هزینه بیشتری نیز به همراه دارد.

تکنولوژی بلاک چین این فرایند را با فراهم آوری یک‌لایه تکنولوژیکی مبنا که توکنیزه کردن انواع مختلف دارایی‌ها را تسهیل می‌سازد، ساده‌تر می‌سازد. ازآنجایی‌که بیشتر دارایی‌های مالی از طریق کارگزاران آنلاین به‌صورت دیجیتالی خریده یا فروخته می‌شوند، به نظر می‌رسد که توکنیزه کردن آن‌ها در بلاک چین راه‌حل آسانی برای همه دارایی‌های موجود است.

برخی از شرکت‌های مبتکر مبتنی بر بلاک چین مشغول بررسی توکنیزه کردن دارایی‌های دنیای واقعی همچون املاک، هنر و کالاها هستند. این کار سبب انتقال مالکیت دارایی‌هایی می‌شود که ارزش دنیای واقعی را پایین می‌آورند. همچنین به سرمایه‌گذارانی که سرمایه کمی دارند امکان خرید مالکیت کسری (fractional ownership) از دارایی‌های گران‌قیمت و محصولات سرمایه‌گذاری که پیش‌تر نمی‌توانستند داشته باشند را فراهم می‌کند.

قرض دادن پول با استفاده از بلاک چین:

بانک‌ها و دیگر شرکت‌های پرداخت‌کننده تسهیلات، بخش پرداخت تسهیلات را به‌صورت انحصاری در اختیار گرفته‌اند و این کار به آن‌ها اجازه می‌دهد تا وام‌هایی با نرخ بهره نسبتاً بالا ارائه دهند و دسترسی به سرمایه را بر اساس امتیازاتی که از طریق اعتبار به دست می‌آورند محدود کنند. این کار فرآیند گرفتن وام را طولانی و پرهزینه می‌کند. بااینکه بانک‌ها مزیت‌هایی دارند، اقتصاد به بانک‌ها وابسته است و سرمایه لازم را برای موارد پرهزینه همچون ماشین‌ها و خانه‌ها فراهم می‌کند.

تکنولوژی بلاک چین به همه افراد اجازه می‌دهد تا در نوع جدیدی از محیط دریافت وام که بخشی از حرکتی است که فاینانس غیرمتمرکز (دیفای) شرکت کنند. برای ایجاد یک سیستم مالی که بیشتر قابل‌دسترسی است، هدف دیفای قرار دادن همه اپلیکیشن‌های مالی در رأس بلاک چین است.

وام‌دهی همتا به همتا (Peer to Peer) که توسط بلاک چین به وجود آمده است، به همه امکان وام‌گیری و وام‌دهی را با روشی ساده، امن و ارزان و بدون محدودیت ناخواسته می‌دهد. وقتی چشم‌انداز وام‌دهی رقابتی‌تر باشد، بانک‌ها مجبور به ارائه شرایط بهتر به مشتریان خود خواهند بود.

تأثیر بلاک چین بر تأمین سرمایه (فاینانس) تجارت جهانی:

حضور در تجارت جهانی به دلیل قوانین و مقررات بین‌المللی زیادی که بر صادرات و واردات حاکم است، آسان نیست. پیگیری کالاها و جابجا کردن آن‌ها از هر مرحله به فرآیندهای دستی نیاز دارد که با مستندات مکتوب دستی و لجرها پرشده باشند.

تکنولوژی بلاک چین به افرادی که قصد سرمایه‌گذاری در تجارت را دارند اجازه می‌دهد تا از طریق یک لجر مشترک که جابجایی کالاها را در سراسر جهان ره‌گیری می‌کند شفافیت بیشتری فراهم کنند. با تسهیل و ساده‌سازی جهان پیچیده تأمین سرمایه برای تجارت، تکنولوژی بلاک چین می‌تواند سبب صرفه‌جویی در وقت و هزینه برای صادرکنندگان، واردکنندگان و دیگر کسب‌وکارها شود.

توافق‌های ایمن‌تر از طریق قراردادهای هوشمند:

قراردادها برای محافظت از مردم و کسب‌وکارها زمانی که وارد توافق می‌شوند وجود دارند، اما این محافظت هزینه بالایی دارد. به دلیل طبیعت پیچیده قراردادها، فرآیند تهیه آن نیازمند تلاش فراوان کارشناسان قانونی است.

قراردادهای هوشمند، اتوماسیون توافق‌ها را از طریق کد غیرقابل نفوذ و معینی که در بلاک چین اجرا می‌شود، ممکن می‌سازد. پول می‌تواند به‌صورت امانی باقی بماند و زمانی آزاد شود که شرایط توافق مهیا شوند.

قراردادهای هوشمند اعتماد موردنیاز برای رسیدن به توافق را کاهش می‌دهند و ریسک توافق‌های مالی و احتمال حل‌وفصل حقوقی آن‌ها را کاهش می‌دهد.

یکپارچگی داده‌ها و امنیت ایجادشده توسط بلاک چین:

اشتراک‌گذاری داده‌ها باواسطه‌های قابل‌اعتماد، همیشه با خطر خدشه‌دار شدن آن‌ها همراه است. علاوه بر این بسیاری از مؤسسات مالی هنوز از روش‌های ذخیره‌سازی کاغذی استفاده می‌کنند که سبب افزایش هزینه‌های حفظ سوابق می‌شود.

تکنولوژی‌های بلاک چین فرآیندهای کارآمدی را فعال می‌سازند که تأیید داده‌ها و گزارش دهی را خودکار می‌سازند، داده‌های KYC/AML و تاریخچه تراکنش‌ها را دیجیتالیزه می‌کنند و امکان تأیید سریع اسناد مالی را فراهم می‌کنند. این کار ریسک‌های عملیاتی و ریسک کلاه‌برداری و نیز هزینه مدیریت داده‌ها برای مؤسسات مالی را کاهش می‌دهد.

کلام آخر:

صنعت بانکداری و مالی یکی از بخش‌های اصلی است که تحت تأثیر بلاک چین قرار می‌گیرد. کاربردهای فراوانی دارد از قبیل تراکنش‌های سریع برای توکنیزه کردن دارایی‌ها، وام‌دهی، تجارت بین‌الملل آسان‌تر، توافق‌های دیجیتال بیشتر و …

برطرف ساختن تمام موانع قانونی و تکنولوژیکی که برای تشخیص پتانسیل‌های این ساختار مالی جدید موردنیاز هستند تنها به گذشت زمان نیاز دارند. یک stack مالی یا بانکداری بر مبنای عدم اطمینان، شفافیت و به‌صورت نامحدود می‌تواند به شکل‌گیری اقتصاد باز و پیوسته کمک کند.

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید

1 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید