بلاگ

 ۰ تا ۱۰۰ ویدئو مارکتینگ(رازهای بازاریابی چیست؟)

 ۰ تا ۱۰۰ ویدئو مارکتینگ

در این مقاله می‌خواهم راجع‌ به ویدئو مارکتینگ یا بازاریابی ویدئویی صحبت کنم. بگویم که برای کسب‌ و کارها چه اهمیتی دارد، چه مزایا و معایبی می‌تواند داشته باشد و تجربه‌‌ام را راجع‌به ویدئو مارکتینگ بگویم و امیدوارم که این مقاله برای شما مفید باشد.

مفهوم ویدئو مارکتینگ چیست؟

طبیعتاً اگر بخواهیم بدانیم که ویدئو مارکتینگ چیست باید بدانیم که اصلا بازاریابی چیست. تعاریف زیادی می‌شود از بازاریابی داشت و می‌شود راجع‌ به آن خیلی صحبت کرد. ولی در همین حد بسنده کنیم که هر نوع فعالیتی که ما در کسب‌ و کارمان انجام می‌دهیم برای اینکه محصول و سرویس‌ما به مخاطب‌ما شناسانده شود بازاریابی نامیده می‌شود.

حالا که ما کمی از بازاریابی دانستیم، وقتی می‌آییم از ویدئو که شاید یک ابزار یا یک نوع از محتوا محسوب بشود استفاده می‌کنیم برای اینکه بخواهیم محصول و سرویس‌هایمان را به مخاطب‌ما بشناسانیم، در واقع یعنی ویدئو مارکتینگ انجام داده‌ایم.

یک تعریف خیلی ساده از ویدئو مارکتینگ که جلوتر راجع‌به آن صحبت می‌کنیم که ما طبیعتاً برای اینکه بخواهیم ویدئو مارکتینگ انجام بدهیم لزومی ندارد که یک ویدئو بگیریم و فقط از محصول‌ما تعریف و صحبت کنیم. فقط به این کار ویدئو مارکتینگ نمی‌گویند. ممکن است که یک روش باشد اما روش های مختلفی وجود دارد که ما بتوانیم عملا ویدئو مارکتینگ کنیم.

این را هم می‌دانیم که وقتی داریم از ویدئو مارکتینگ صحبت می‌کنیم، داریم از نوعی از محتوا صحبت می‌کنیم، چون نوعی از محتوا است و ما داریم عملا بازاریابی محتوایی انجام می‌دهیم و ویدئو مارکتینگ یک شاخه‌ای از بازاریابی محتوایی است.

ویدئو بازاریابی مارکتینگ

خیر! به‌ نظر من لزوما جزئی از دیجیتال مارکتینگ می‌تواند نباشد. اما در فضای دیجیتال می‌توان آن را بهتر اندازه‌گیری کرد، می‌شود کارهای بهتری در زمینه‌ی ویدئو انجام داد. شاید در بازار سنتی و جاهای دیگر نشود این کار را انجام داد ولی در یک همایش هم شما می‌توانید یک ویدئویی نمایش بدهید و کار مارکتینگ انجام بدهید، هیچ ایرادی هم ندارد و آن هم جزئی از ویدئو مارکتینگ محسوب می‌شود.

اهمیت ویدئو مارکتینگ

طبیعی است آمارها و ارقام نشان می‌دهد که رفته رفته استفاده از ویدئو همینطور برای کاربرها خیلی زیاد می‌شود. اگر بیایم خودمان را به‌ عنوان یک کاربر در نظر بگیریم شاید ما ویدئویی که داریم در شبکه‌های اجتماعی مثل آپارات، یوتیوب و اینستاگرام می‌بینیم به نسبت سال‌های گذشته خیلی بیشتر شده و همینطور وقتی یک نوعی از محتوا مثل ویدئو بیشتر می‌شود و استقبال مردم بیشتر می‌شود.

مشخص است که کسب‌ و کارها سر و‌ کله‌ آن ها پیدا می‌شود که بیایند کار بازاریابی روی همین ویدئوها انجام بدهند و بتوانند نتیجه‌ی خوبی برای خودشان به ارمغان بیاورند. و اگر بخواهیم ویدئو را با نوع‌های دیگر محتوا مثل متن، تصویر و صوت فقط قیاس کنیم، از ویدئو بیشتر استقبال می‌شود.

یعنی تنبل‌ترین افراد که تا به حال هیچ متنی نخوانده و هیچ محتوایی متنی‌ را در سایت‌ها دنبال نمی‌کند ممکن است یک ویدئوی دو دقیقه‌ای خیلی برایش جذاب باشد که آن را ببیند. کسی که کتاب نمی‌خواند حتی حوصله ندارد اینفوگرافی را دنبال کند و ببیند، باز ممکن است سراغ ویدئو برود.

خاطرم هست چند وقت پیش یک نظرسنجی گذاشتم که شما در فضای وب کدام نوع از محتوا را دنبال می‌کنید. و افرادی که در این نظرسنجی شرکت کردند، می‌توانستند چند گزینه را انتخاب کنند و بگویند هم متن، هم ویدئو، هم تصویر و صوت را دنبال می‌کنیم و این خاصیت چند انتحابی وجود داشت و به همین دلیل مجموع درصدها می‌توانست که ۱۰۰ نشود ولی با فاصله‌ی زیادی ویدئو درواقع برنده‌ی این نظر سنجی شد.

آخرین باری که بررسی کردم ۷۳ درصد رای داده بودند که ما ویدئو را بیشتر از همه چیز دنبال می‌کنیم و بعد تصویر، بعد صوت و بعد متن در آخر بود. فکر می‌کنم که متن کمتر از ۲۰ درصد رای آورد. ولی همه‌ی این‌ها نشان می‌دهد که ویدئو برای همه‌ی ما جذاب‌تر است. حتی اگر حوصله نداشته باشیم که بخواهیم یک صفحه فرود را بخوانیم، اگر یک ویدئو داشته باشیم آن را می‌بینیم.

زمانی مشکل اینترنت بود و این باعث می‌شد که ما نتوانیم و حوصله نداشته باشیم که صبر کنیم که این ویدئو دانلود بشود و بخواهیم آن را ببینیم. ولی الان دیگر اینطور نیست. اگر بخواهیم آمارهای یوتیوب را هم درنظر بگیریم که آمار خیلی زیاد وحشتناکی وجود دارد، به نظر من خود یوتیوب یک موتور جستجوی مستقل است.

یعنی گوگل را اگر کنار بگذاریم، یوتیوب به خودی خود یک موتور جستجوی خیلی قوی است و افراد آنجا ساعت‌ها وقت‌شان را برای یک ویدئو می‌گذارند. ولی شاید برای یک مقاله چند دقیقه وقت بگذارند و آن محتوای متنی را بخوانند و آن هم نه خواندن، Scroll Reading کنند. پس همه‌ی این‌ها نشان می‌دهند که دنیا دارد به سمت ویدئو می‌رود. در ایران هم به همین شکل است و من هم به‌ عنوان کسب‌ و کار می‌آیم برنامه‌هایی برای ویدئو مارکتینگ می‌گذارم.

اصول ویدئو مارکتینگ

ویدئو بیشتر از هر نوع فرمت محتوایی اعتمادسازی می‌کند. یعنی شاید در سایت‌‌ شما هزار مقاله‌ی متنی داشته باشید و مدت‌ها طول بکشد که افراد وقتی محتوای شما را می‌خوانند به شما اعتماد کنند. ولی ممکن است یک سایت دیگر باشد ۱۰ ویدئو آماده کرده باشد، ۱۰ ویدئوی ۳۰ دقیقه‌ای و مجموعا ۵ ساعت ویدئو داشته باشد و بیشتر به آن اعتماد بشود.

به‌ خاطر اینکه افراد در لحظه دارند همه چیز را در ذهن‌ شما تجسم می‌کنند، در حافظه‌شان خیلی خوب می‌ماند، تصویر را دارند، صدا را دارند، محتوا یا همان کلامی را که به‌ صورت متنی شاید در مقاله باشد را دارند در ویدئو می‌گیرند و همه‌ی این‌ها دارد در کسری از ثانیه اتفاق می‌افتد. یعنی من در یک ثانیه دارم کلی محتوا دریافت می‌کنم و همه‌ی این‌ها باعث می‌شود که اعتمادسازی بالا برود.

وقتی اعتمادسازی بیشتر می‌شود از آن طرف من فروش بیشتری دارم و در مجموع نرخ تبدیل بهتری دارم. برای همین است که اگر شما مقالاتی که قبلاً راجع‌ به آن صحبت کردیم را بررسی کنید، متوجه می‌شوید که ما گفتیم در صفحه فرود ترجیحا یک ویدئو گذشته شود.

به‌ خاطر اینکه ممکن است آدم‌ها با خواندن متن اصلا اعتماد نکنند یا نرخ تبدیل به آن معنا صورت نگیرد. اما با دیدن همان ویدئوی یک دقیقه‌ای این اتفاق بتواند بی‌افتد و از آن جلوتر اگر بخواهیم برویم و چیزی که کاربر آن را دوست داشته باشد، گوگل هم آن را دوست دارد. گوگل ویدئو را از بقیه‌ی فرمت‌ها بیشتر دوست دارد و می‌تواند تاثیر خوبی هم در سئوی سایت ما داشته باشد، اگر داریم راجع‌ب ه ویدئو در وب‌سایت‌ما صحبت می‌کنیم.

اهمیت ویدئو مارکتینگ

همه‌ی موارد فوق در مورد اهمیت ویدئو مارکتینگ برای کسب‌ و کارها می‌گوید. شما شاید در متن یا تصویر نتوانید با احساسات کاربرها آنقدر در تعامل باشید ولی با ویدئو خیلی خوب می‌شود این کار را انجام داد. شاید کمتر کسی باشد که مثلا با یک متن احساسی گریه‌اش بگیرد ولی با یک ویدئوی احساسی ممکن است که خیلی افراد تحت تاثیر بیشتری قرار بگیرد و می‌تواند با کاربر ارتباط خیلی نزدیک‌تری داشته باشد.

اگر می‌بینید در اینستاگرام تعامل بیشتر و یا اشتراک بیشتر نصیب ویدئوها می‌شود دلیلش همین است. اگر می‌بینیم پیج‌های بیزبنسی موفق در برنامه‌ی محتوایی‌شان در اینستاگرام دارند به شدت از ویدئو استفاده می‌کنند و برای آن زمان می‌گذارند، دلیلش این است که نرخ تعامل بهتری دارد و می‌شود گفت که این‌ها تازه گلچینی از مزایای ویدئو مارکتینگ بودند. می‌شود راجع‌ به این واقعا بیشتر صحبت کرد.

معایب ویدئو مارکتینگ چیست؟

بزرگ‌ترین عیب‌هایی که دارد در همان ساخت ویدئو است. وقتی داریم از ساخت ویدئو صحبت می‌کنیم، همین فرآیند زمان‌بر است. همین فرآیند می‌تواند از ما انرژی زیادی بگیرد. شاید ما برای تولید محتوای متنی نیاز به ابزار خاصی نداشته باشیم، نرم‌‌افزار Word برای ما کافی باشد ولی اینجا ما نیاز به نرم افزارهای ساخت ویدئو داریم، ویرایش ویدئو مثل Premiere داریم. یا مثلاً حتی اپلیکیشن‌های کوچکی که می‌شود با آن ویدئو ساخت، حتی با آن‌ها هم ما سرو کار داریم.

پس این کمی کار را دارد سخت می‌کند. از آن طرف اگر بخواهیم ویدئو‌هایی را خودمان تولید کنیم، یعنی اگر بحث تدوین ویدئو نباشد، بحث ویدئویی که آماده باشد و ما یک‌ سری کار روی آن انجام بدهیم یا مثلا ما روی آن صداگذاری کنیم نباشد، باز دوباره سختی‌اش بیشتر می‌شود و از آن طرف هزینه‌هایی هم دارد. یعنی مثلاً ما برای کسی که دارد جلوی دوربین صحبت می‌کند، آن فضایی که وجود دارد برای اینکه ویدئو ساخته شود، خود تجهیزات ویدئو و همه‌ی این‌ها باعث می‌شود که ما کمی از آن حذر کنیم و بگوییم که ما فعلا سمت آن نرویم بهتر است، ما آنقدر نمی‌توانیم بودجه بگذاریم.

می‌شود گفت همین زمان‌بر بودن و هزینه‌ی ساخت ویدئو و ایده‌ای که باید وجود داشته باشد و کیفیتی که یک ویدئو خوب می‌تواند داشته باشد باعث می‌شود که ما سمتش نرویم.

تولید ویدئو مارکتینگ

می‌خواهیم یک بودجه‌ای بگذاریم، می‌خواهیم سمت ویدئو برویم یا خیر؟ تجربه‌ی من نشان داده که اگر مجموعه‌ یا کسب‌وکار کوچکی هستید، اینکه به ویدئو فکر کنید خیلی خوب است ولی اینکه در ابتدای راه برای ویدئو و تجهیزات آن هزینه کنید به‌ نظر من خیلی اصولی و درستی نیست.

مثلا فرض کنید که شما یک فروشگاه اینترنتی هستید، خیلی کارها وجود دارد برای اینکه بخواهید ویدئو مارکتینگ انجام بدهید. فرض کنید که می‌خواهید برای یک محصولی که در سایت دارید ویدئو بسازید، بعد می‌آیید بررسی می‌کنید می‌بینید که این ویدئو به زبان انگلیسی ساخته شده، می‌آیید برای همان زیرنویس می‌سازید، روی همان محتوا خودتان صحبت می‌کنید.

با وجود اینکه کپی رایت هم رعایت می‌کنید که امیدوارم اینطور باشد یعنی اگر ویدئو برای مجموعه‌ای است و باید اجازه‌ای گرفته شود و ویدئویی می‌تواند استفاده بشود، این کار می‌تواند انجام بشود. خیلی از ما سمت این کارها نمی‌آییم. فکر می‌کنیم که باید ویدئو را خودمان از اول بسازیم وگرنه برندمان زیر سوال می‌رود، خیر برای یک فروشگاه اینترنتی کوچک این اتفاق می‌تواند بیوفتد و فقط باید کپی رایت رعایت بشود.

أنواع ویدئو مارکتینگ

یک نوع از ویدئو معرفی محصول یا سرویس‌مان است. ما به‌عنوان صاحب کسب‌وکار می‌توانیم محصول‌مان را اگر یک محصول فیزیکی است اصطلاحا Open Box کنیم و راجع‌به آن توضیح بدهیم. می‌توانیم از کارکرد، مزیت و معایبش بگوییم.

لزومی ندارد که فقط مزیت‌های آن را بگوییم. هرچیزی که وجود دارد و هر سوالی که در ذهن کاربر هست را بگوییم و این در نهایت می‌شود ویدئو معرفی یک محصول.

یک زمانی هم هست که محصول ما اصلا یک محتوای آموزشی و یک دوره‌ی آموزشی است مثلا دوره‌ی آموزشی دیجیتال مارکتینگ. شما دیدید که یک ویدئوی معرفی محصول است و کسی که مدرس آن دوره است ۲ دقیقه در مورد همان دوره صحبت کرده؛ این خودش جزئی از ویدئو معرفی محصول یا سرویس محسوب می‌شود.

زمانی ممکن است اصلا شما ویدئو را برای معرفی برند و کسب‌وکارتان تولید می‌کنید یعنی یک ویدئو ساختید که بگویید ما کی هستیم که اگر دیده باشید این ویدئوها معمولا با موشن گرافیک ساخته می‌شود که اگر جستجو کنید در آپارات مثال‌های زیادی در این مورد وجود دارد که به آن خواهید رسید.

این ویدئوها بیشتر جنبه‌ی تبلیغاتی دارد. مستقیم است مثل ویدئوی قبلی که گفتم مشخصا برندش را توضیح می‌دهد و می‌گوید که چه مزیت‌هایی دارد و چرا باید از من استفاده کنید.

ساخت ویدئو مارکتینگ

یا مثلاً ویدئوی معرفی یک همایش یا یک رویدادی که مثال‌هایش خیلی زیاد است. همایشی می‌خواهد برگزار بشود و سخنران‌های رویداد می‌آیند راجع‌به آن صحبت می‌کنند که باز دوباره تقریبا شبیه مثالی است که برای یک دوره‌ی آموزشی زدم. همه‌ی این‌ها در یک دسته قرار می‌گیرد.

چیزی که من خودم به آن علاقمند هستم این است که شما می‌آیید یک ویدئو آموزشی تولید می‌کنید یعنی اصلا از خودتان تبلیغ نمی‌کنید و فقط برای اینکه برندسازی شخصی صورت بگیرد و اینکه یک محتوا بخواهید داشته باشید، مثل ویدئویی که کمی پایین‌تر قابل مشاهده است، این یک ویدئوی آموزشی است، برای اینکه شما بتوانید استفاده کنید و کاملا هم رایگان است که به‌ نظرم خیلی هم خوب است و می‌تواند هیچ تبلیغی هم صورت نگیرد.

 

تجربه‌ام راجع‌ به ویدئوی آموزشی

در یکی از کسب‌ و کارهایی که بعنوان مشاور همراهمی می‌کنم در حوزه‌ی حیوانات خانگی فعالیت می‌کنند، شروع کردند به ساخت ویدئوهای آموزشی.

چون در این زمینه کسی خیلی کار نکرده بود و سوال‌های زیادی هم پرسیده می‌شد و جدا از اینکه مقاله و محتوای متنی هم داشتند در کنارش ویدئو هم اضافه شد و خیلی استقبال شد و همچنان استفاده می‌شود با وجود اینکه این ویدئوها فقط در یک چنل یوتیوبی وجود دارد ولی افراد از آن‌ها استفاده می‌کنند. و طبق آمارهایی که می‌شود از ویدئو درآورد ۷۰ درصد تا پایان ویدئو را می‌بینند، و اینطور ارزیابی می‌کنیم که این اتفاق، اتفاق خوبی است.

افراد می‌بینند، تعامل دارند و این ویدئو کاملا آموزشی و کاملا رایگان است ولی برای ما نتایج خیلی خوبی خواهد داشت. حالا اینکه چه تاثیری خواهد داشت ممکن است که برای یک وبسایت افزایش ترافیک باشد، ممکن است درآمد مستقیم از ویدئو باشد، ممکن است به‌ طور خیلی ناملموس معرفی یک محصول‌ باشد که بروند استفاده کنند.

برای هر کسب‌ و کاری می‌تواند متفاوت باشد که راجع‌ به کسب درآمد از ویدئو در دوره پولسازی از یوتوب مفصل صحبت کرده‌ایم.

اگر بخواهم تجربه‌ی خودم را از مثال آموزشی دیگری بگویم می‌توانم به این مورد اشاره کنم که من آن زمانی که آپدیت تلگرام آمده بود و آنالیتیکس در کانال‌های تلگرامی اضافه شده بود آمدم یک ویدئو ضبط کردم و بخش‌های مختلفی را توضیح دادم. فکر کنم در حد یک ویدئوی ۵ یا ۱۰ دقیقه‌ای بود که خیلی هم استقبال شد. دیدم که در کانال‌های دیگر دیده شده است.

افراد مختلفی از من تشکر کردند و آن ویدئو کاملا رایگان بود و من هم از این اتفاقی که افتاده بود لذت بردم. این هم می‌تواند جز یک ویدئوی آموزشی باشد. یا مثلاً یک زمانی خود من وبینار آموزشی گذاشتم، ۴ ساعت وبینار بوده و آمدم ۱۰ یا ۲۰ دقیقه از وبینار را که به‌صورت ویدئویی بوده کاملا رایگان در کانال نشر دادم که هرکسی خواست می‌تواند نسخه‌ی کامل را دریافت کند ولی می‌تواند این چند دقیقه را هم رایگان ببیند.

اصول ویدیو مارکتینگ

ویدئو مارکتینگ با UGC

ویدئوهای User Generated Content، یعنی ویدئوهایی که کاربرهای ما آن را تولید کردند‌. این نوع از ویدئوها می‌تواند برای کسب‌ و کارها خیلی موثر باشد. مثالش می‌تواند این مورد باشد که کاربرهای ما آمدند نظرشان را راجع‌ به محصول یا سرویس‌ما گفتند و ما آمدیم آن را در شبکه‌های اجتماعی یا سایت‌ما نشر دادیم. برای مثال همین دوره‌ی آموزشی را بگوییم. یک دوره‌ی آموزشی برگزار کردید و یک عده شرکت کننده دارید، استفاده کردند و برای آن‌ها مفید بوده، حالا می‌آیید از آن‌ها ویدئو تهیه می‌کنید.

در یک دقیقه می‌گویند که در این دوره‌ی آموزشی که شرکت کردند برای آن‌ها چه نتیجه‌ای داشته و شما این ویدئو را استفاده می‌کنید و می‌گویید ایشان به‌ عنوان شرکت کننده با اجازه‌ای که خودشان به شما دادند آن ویدئو را نشر می‌دهید و این باعث می‌شود که تاثیر خیلی زیادی در فروش دوره‌ی شما داشته باشد تا اینکه فقط خودتان بیایید صحبت کنید.

برای مثال کار جدیدی که دیدم دیجی‌کالا انجام داده این بود که یک کمپین گذاشته است که فکر می‌کنم مادام است و شما به ازای هر محصولی که از دیجی‌کالا خریداری می‌کنید می‌توانید وقتی محصول به دست‌تان رسید از آن ویدئو تهیه کنید. باز کنید و از آن استفاده کنید، نشان بدهید، اصطلاحا Open Box کنید، بخش‌های مختلفش را نشان بدهید و فکر می‌کنم دیجی‌کالا هر ماه یک مسابقه‌ای می‌گذارد و جایزه می‌دهد.

البته اینجا دیگر جز UGC محسوب نمی‌شود، CGC است، customer Generated Content است، مشتری‌هایی که این محصول را خریداری کردند این ویدئو را هم بگیرند تا دیجی‌کالا همیشه این کار را انجام ندهد. و چه تعداد ویدئوهای خوب و باکیفیت ارسال می‌شود، چقدر خود دیجی‌کالا به‌ عنوان کسی که تا به الان در این سال‌ها کار کرده و ویدئو ساخته تجربیات جدیدی کسب می‌کند. وقتی من ویدئوی یک مشتری دیگر را می‌بینم و مثلا نقاط قوت و ضعفش را در آن ویدئو می‌گوید، تاثیرش خیلی بیشتر است تا اینکه دیجی‌کالا بخواهد نقاط قوت و ضعف آن محصول را به من بگوید.

تولید ویدئو مارکتینگ

مثال واقعی آن را ما زمانی در زویا رسانه داشتیم که تولید ویدئو می‌کردیم، با افرادی که ناشر هستند مصاحبه کردیم، صاحبین وب‌سایت هستند. با آن‌ها صحبت کردیم که تجربه‌ی همکاری شما با ما چطور بود، درآمد شما از تبلیغات به چه صورت بوده، کمی از خود سایت گفتند. شاید هم برای خودشان کمی آورده داشت، کمی خودشان و سایت‌ شما شناخته شد و هم اینکه بیشترین مزیت برای خود ما بود که بقیه‌ی صاحبین وبسایت هم ببینند که این شخص دارد راجع‌ به این موضوع صحبت می‌کند و ترغیب بشوند که از خدمات ما استفاده کنند و کسب درآمد داشته باشند.

ما در آن مصاحبه به هیچ‌وجه نگفتیم که بیایید با زویا رسانه همکاری کنید، أصلا! اینجا خود مخاطبی که ما داریم با او مصاحبه می‌کنیم حرف‌ها را می‌زند. یعنی خیلی از مواقع اصلا لازم نیست ما به‌ صورت مستقیم به مخاطب بگوییم که حتما همین امروز بیایید در سایت ما ثبت‌نام کنید. این نوع صحبت‌ها دیگر آنچنان خیلی جواب نمی‌دهد.

ولی وقتی شما می‌آیید با چندتا از بهترین مشتریان مصاحبه می‌کنید و تجربه‌شان را می‌گویند و که فقط هم تبلیغ نمی‌کنند، هر نکته‌ای که می‌تواند به مخاطب کمک کند همان‌ ها را باز هم از زبان خودشان می‌پرسیدیم و ویدئوها را ضبط کردیم و در چند مدتی در رسانه‌هایمان منتشر می‌کردیم که استقبال خوبی داشت.

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید

دیدگاهتان را بنویسید