بلاگ

مفهوم بازار خرسی گاوی ارزهای دیجیتال چیست؟

اگر در حوزه کریپتو فعالیت کرده باشید با اصطلاحاتی همچون «بیت کوین این هفته وارد بازار خرسی شد» یا «بازار رمز ارز در حال حاضر به نظر خرسی می‌رسد» روبرو شده‌اید.

در این مقاله در مورد ماهیت بازار خرسی و چگونگی کسب سود از آن آگاه خواهیم شد.

بازار خرسی چیست؟

سنتیمنتال‌های گاوی و خرسی (صعودی و نزولی) برای توصیف وضعیت و عملکرد سطح اعتماد سرمایه‌گذاران در بازار کریپتوی کنونی به کار می‌روند. ازاین‌رو، زمانی که بازار در روند صعودی قرار دارد و قیمت‌ها افزایشی هستند، به آن «بازار گاوی» گفته می‌شود و زمانی که بازار یک روند نزولی با قیمت‌های کاهشی را تجربه می‌کند به آن بازار خرسی گفته می‌شود. به بیان ساده‌تر، هر دو اصطلاح زمانی به کار می‌روند که یک دوره طولانی روند صعودی یا نزولی وجود دارد یا زمانی که بازار شاهد نوسان قیمت حدود 20% است، اما اغلب این رقم بیشتر است.

اصطلاح «بازار خرسی» به دوره‌ای اشاره دارد که سرمایه‌گذاران و معامله‌گران کریپتو اعتماد خود را به رمز ارز ها از دست می‌دهند و منجر به موقعیتی می‌شود که حجم معاملاتی کاهش می‌یابد، عرضه بر تقاضا غلبه می‌کند و درنتیجه قیمت‌ها کاهش می‌یابند. این یک دوره طولانی کاهش قیمت، عدم قطعیت و تردید است؛ دوره‌ای که محیط و سنتیمنت ها شما را مجبور به فروش دارایی‌های خود بدون ترس و اضطراب می‌کنند و نه خرید بیشتر یا نگه‌داشتن دارایی‌ها با امید به‌احتمال افزایش قیمت.

در طی این دوره، عدم اعتماد کلی به بازار کریپتو در میان سرمایه‌گذاران، اقتصاددانان و مؤسسات مالی سنتی به چشم می‌خورد.

رسانه‌ها یا رمز ارزها را پوشش نمی‌دهند یا تنها نکات منفی در مورد آن‌ها عنوان می‌کنند. اخبار خوب سبب برگشت روند نمی‌شوند و اخبار بد تنها سبب کاهش بیشتر قیمت‌ها می‌شوند.

توجه داشته باشید که یک بازار خرسی نباید با یک اصلاح (تصحیح) اشتباه شود. تصحیح کاهش سریع قیمت یک دارایی در زمان افزایش قیمت غیرمنطقی آن است. معمولاً چنین پول بکی معادل حداقل 10% سقف قیمت جدید است و گاهی در یک بازار خرسی، فروش عجولانه سبب شکل‌گیری تصحیح می‌شود. به‌هرحال این دو با یکدیگر تفاوت دارند و نباید اشتباه شوند.

برعکس بازار سهام که سال‌ها فعالیت داشته است و داده‌های بسیاری در مورد آن وجود دارد، در مورد بازار کریپتو نمی‌توان به‌راحتی زمان تقریبی اتمام روند نزولی و به کف رسیدن قیمت‌ها به دلیل جوان بودن بازار کریپتو و عدم وجود نشانه‌های مشخص را پیش‌بینی کرد. در مورد برگشت، این یک فرآیند بسیار کند است و پیش‌ازاین‌که رویدادها یا عوامل خارجی دیگری سبب صعودی شدن روند شوند، مدتی طول می‌کشد.

ازآنجایی‌که بازار کریپتو به دلیل نوسانات بالای خود شناخه می‌شود، هر خبر بدی همچون «دولت فلان کشور استفاده از بیت کوین را ممنوع اعلام کرد» می‌تواند فوراً روند صعودی را متوقف سازد و ظرف چند ثانیه روند بازار نزولی شود. زمانی که سرمایه‌گذاران و معامله‌گران کریپتو ناگهان شروع به فروش دارایی‌های خود برای کسب سود می‌کنند و قیمت از سقف خود کاهش داده می‌شود و به یک روند نزولی شبیه آنچه در دسامبر 2017 شاهد بودیم فرستاده می‌شود، نیز چنین اتفاقی می‌تواند رخ بدهد. زمانی که قیمت بیت کوین به 20000 دلار رسید، معامله‌گران کریپتو کوین‌های خود را شروع به نقد کردن کردند و سبب بازگشت روند شدند، کاهش شدیدی روی داد و کل بازار کریپتو نزولی شد.

بازار خرسی

دلایل شکل‌گیری بازار خرسی و اندیکاتورهای آن:

یک روند نزولی ادامه‌دار معمولاً سبب شکل‌گیری بازار خرسی می‌شود. زمانی که سرمایه‌گذاران شاهد کاهش بیشتر قیمت دارایی‌های خود هستند، ایمان خود را به این موضوع که ارزش رمز ارز مذکور خیلی زود به سقف پیشین خود برسد از دست می‌دهند و ضررهای خود را پوشش می‌دهند. بااین‌وجود، حتی اگر استثناهایی همچون موردی که در بالا توضیح داده شد وجود داشته باشند، روند نزولی بی‌دلیل انجام نمی‌شود و اخبار بدی مانند بحران‌های ژئوپلیتیکی، همه‌گیری‌ها، جنگ‌ها، مداخله دولت‌ها و رویدادهای مشابهی که می‌توانند اقتصاد جهانی را به خطر بیندازند، پیش از آن منتشرشده‌اند.

بااین‌حال، گاهی هیچ جنگ یا بحران اقتصادی در جریان نیست اما علیرغم عدم وجود رویدادهای منفی در مقیاس جهانی، بازار خرسی می‌شود.

اندیکاتورهای فراوانی وجود دارند که می‌توانند به شما کمک کنند تا شروع احتمالی روند نزولی را بیابید. در زیر برخی از آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

  • تغییر نرخ بهره فدرال – نرخ وام‌دهی/وام‌گیری یک‌شبه که در آن بانک‌ها مازاد ذخیره خود را وام می‌دهند/ وام می‌گیرند.
  • عقب‌ماندگی قیمت (Backwardation) – اصطلاحی است برای توضیح وضعیتی که قیمت بازار قراردادهای آتی یک دارایی پایین‌تر از قیمت فعلی بازار است.
  • مداخله دولت – یکی از واضح‌ترین نمونه‌های چنین مداخله‌ای، ممنوع اعلام کردن استخراج کریپتو توسط چین است. مداخله‌ها و ممنوعیت‌هایی در این سطح زمانی که از سوی دولت اعمال شوند، همیشه منجر به عدم قطعیت و بروز ترس در میان معامله‌گران و سرمایه‌گذاران کریپتو می‌شود.
  • کاهش حجم معاملاتی – زمانی که شاهد کاهش حجم معاملاتی هستید، نشانگر این موضوع است که سرمایه‌گذاران و معامله‌گران کریپتو در این فکر هستند که در حال حاضر بهترین استراتژی ریسک نکردن و نگه‌داشتن کوین‌هایشان است زیرا درباره شرایط بازار کریپتو مطمئن نیستند.
  • تقاطع مرگ – زمانی که قیمت میانگین متحرک 50 روزه یک دارایی کمتر از میانگین متحرک 200 روزه می‌شود، یک اندیکاتور تکنیکال با نام تقاطع مرگ پدید می‌آید و فشار فروش تازه‌ای را نشان می‌دهد که سبب کاهش قیمت میانگین کوتاه‌مدت به زیر قیمت میانگین بلندمدت می‌شود.

بازار خرسی

چگونه از بازار خرسی سود کسب کنیم؟

ازآنجایی‌که دلیل هر بازار خرسی با دیگری متفاوت است، پیش‌بینی مدت‌زمان آن غیرممکن است. گاهی بازار خرسی می‌تواند ماه‌ها یا حتی سال‌ها به طول انجامد. اگر سرمایه‌گذاران در طی آخرین بازار خرسی آسیب ببینند، مدتی طول می‌کشد تا بازار صعودی شود. در چنین شرایطی برنامه‌ریزی نوعی استراتژی برای بقا در چنین شرایطی ضروری است. اکنون نگاهی می‌اندازیم به برخی از بایدها و نبایدها در بازار خرسی برای معامله‌گران روزانه و سرمایه‌گذاران بلندمدت.

بیشتر بخوانید:

نکاتی برای سرمایه‌گذاران بلندمدت و هودلرها:

درصورتی‌که به هودلینگ بلندمدت باور دارید و بیشتر در پروژه‌های بلندمدت سرمایه‌گذاری کرده‌اید (حداقل 3-5 سال انتظار)، تمرکز خود را معطوف دیگر جنبه‌های دنیای کریپتو در طی بازار خرسی کنید تا به استرس زیادی دچار نشوید. در اینجا توصیه‌هایی داریم که در طی بازار خرسی به شما می‌توانند کمک کنند.

نترسید و آرامش خود را حفظ کنید:

مسلماً ناراحت‌کننده است که شاهد کاهش قیمت دارایی‌های دیجیتال خود باشید. در حقیقت این احساس می‌تواند آن‌قدر غیرقابل‌تحمل باشد که فراموش کنید که مدتی قبل تنها در پی بازگشت سرمایه بودید و اکنون تنها به این موضوع می‌اندیشید که پیش از کاهش قیمت بیشتر برای کاهش ضرر دارایی‌های خود را بفروشید. شما تمایلی به انجام این کار ندارید؛ زیرا این مرحله ناقض یکی از قوانین طلایی معاملات کریپتو است: هنگام کار با کریپتو احساسات را کنار بگذارید؛ و البته فروش با ضرر برای شما تنها ضرر بیشتر به دنبال دارد.

نفس عمیقی بکشید، خود را آرام کنید و به یاد داشته باشید که دنیای کریپتو بسیار پر نوسان است و اولین بار نیست که شاهد کاهش قیمت هستید. فقط کافی است نمودار قیمت هر رمز ارز مهمی را باز کنید و آن را بررسی کنید: متوجه خواهید شد که چنین روندهای نزولی جدید نیستند و پیش‌تر نیز روی‌داده‌اند. مطمئناً اگر بخواهید تعدادی از معاملات را با ضرر اندک ببندید و سرمایه خود را در جای دیگری قرار دهید، مشکلی نخواهد بود. بااین‌وجود، نمی‌خواهید سرمایه خود را با ضرر هنگفت نقد کنید: به یاد داشته باشید تا زمانی که فروش انجام ندهید، ضرر نخواهید کرد.

به پرتفوی خود تنوع ببخشید:

همه سرمایه خود را در یکجا قرار ندهید. به همین سادگی و خوشبختانه پیش از آغاز بازار خرسی این کار را انجام داده‌اید. در غیر این صورت باید این موضوع را یادداشت کنید و دیگر این ریسک را انجام ندهید. در حقیقت، این توصیه هم برای معامله‌گران و هم برای سرمایه‌گذاران بلندمدت کارایی دارد.

علت این‌که بهتر است پرتفوی خود را تنوع ببخشید این است که هرگز نمی‌دانید که کدام رمز ارز زودتر از دیگر رمز ارز ها افزایش خواهد یافت. به نظر می‌رسد که سرمایه‌گذاری بخشی از پولتان در 20 رمز ارز برتر و سرمایه‌گذاری بقیه مبلغ در پروژه‌های با ریسک بیشتر، تصمیم خوبی است. بااین‌وجود، منطقی است که پیش از سرمایه‌گذاری، در مورد پروژه تحقیقات کاملی انجام دهید و در مورد نحوه بهبود پروژه پس از روندهای خرسی پیشین مطالعه کنید. سعی کنید به سؤالاتی مشابه سؤال‌های زیر پاسخ دهید: این کوین چه مواقعی بهتر از دیگر رمز ارز ها عمل می‌کند یا این دارایی چقدر با دیگر بخش‌های بازار کریپتو مرتبط است؟ نکته اصلی همه این سؤالات این است که سرمایه‌گذاری باید هوشمندانه باشد نه سخت.

پروژه‌های قابل‌اطمینان با موارد استفاده:

برای غلبه بر بازار خرسی، آسان‌ترین راه تمرکز بر سرمایه‌گذاری در پروژه‌هایی است که 3-5 یا حتی 10 سال از عمرشان می‌گذرد. پروژه‌هایی ازاین‌دست از پروژه‌های کوتاه‌مدت بهره می‌برند، زیرا برای رشد و پیشرفت به دوره‌های طولانی‌تری نیاز دارند و معمولاً چنین پروژه‌هایی بازگشت سرمایه مطمئنی دارند؛ بنابراین منطقی است که پروژه‌هایی داشته باشید که اعتقاددارید (اعتقادی مبتنی بر تحقیقات) در طولانی‌مدت پیشرفت خواهند کرد. به دنبال پروژه‌هایی باشید که کاربرد واقعی دارند و پیشینه آن‌ها اعتماد و پشتیبانی سرمایه‌گذاران است و نیز تیم پشت آن‌ها شناخته‌شده است و وایت پیپر و برنامه دارند. به‌این‌ترتیب می‌توانید افرادی را که پشت این رمز ارز قرار دارند بشناسید و هدف آن‌ها را بدانید. پروژه‌های قابل‌اطمینانی ازاین‌دست، معمولاً هنگام بهبود یافتن از شرایط بازار خرسی با مشکل مواجه نمی‌شوند.

بر تحقیق کردن متمرکز شوید نه بررسی نمودارها:

بازار خرسی باید زمانی باشد که به شما فرصت مناسب برای مطالعه دنیای کریپتو را بدهد. بتوانید یادگیری بیشتر درباره موضوعات عمومی همچون تکنولوژی بلاک چین، Web3 یا GameFi یا برخی رمز ارز های خاص داشته باشید. زمانی باشد که در بازار فعالیت می‌کنید یا در مرحله پیشرفت هستید.

یادگیری استراتژی‌های مختلف معاملاتی همچون QFL یا scalping نیز می‌تواند ایده خوبی باشد، زیرا می‌توانند زمانی که می‌خواهید معاملات کریپتو را در آینده آغاز کنید برای شما مفید باشند. دنیای گسترده و چندوجهی کریپتو تنها در مورد نمودارهای قیمت نیست. پس این دوره مطالعاتی را به‌عنوان سرمایه‌گذاری برای خود در نظر بگیرید، زیرا دانش برای شما همان سرمایه است.

با کمک اندیکاتورها بهترین نقطه ورود را پیدا کنید:

با کمک اندیکاتورها معامله‌گری مفیدتری می‌توانید انجام دهید. قطعاً هیچ اندیکاتوری 100% دقیق نیست و نمی‌تواند چیزی را تضمین کند، بااین‌وجود با کمک آن‌ها می‌توانید زمانی که باید خرید در کف قیمت را انجام دهید، سیگنال قدرتمندی دریافت کنید. RSI یکی از محبوب‌ترین اندیکاتورها است.

RSI یک اسیلاتور ممنتوم است که نوسانات اخیر قیمت یک دارایی را در محدوده 0 تا 100 محاسبه می‌کند. این محاسبه بر اساس ضررها و میانگین سود انجام می‌شود. هرچه RSI به لبه نزدیک‌تر باشد، نوسانات دارایی بیشتر می‌شود. RSI نشان می‌دهد که آیا یک دارایی اشباع خرید است یا اشباع فروش. معمولاً یک دارایی در صورتی اشباع خرید در نظر گرفته می‌شود که عدد آن بالای 70 باشد و اگر این عدد کمتر از 30 باشد، اشباع فروش در نظر گرفته می‌شود. RSI ممکن است در طی روندهای صعودی یا نزولی قوی نزدیک لبه‌ها باشد.

RSI برای تعیین الگوهای نموداری که شاید در نمودار دارایی قابل‌رؤیت نباشند همچون خطوط روند و دو قله‌ها کارآمد باشند. معامله‌گران می‌توانند با بررسی واگرایی‌های میان الگوی نمودار RSI و خط روند قیمت، سیگنال‌ها را تشخیص دهند. RSI می‌تواند به تشخیص کف قیمت کمک کند: خط RSI باید در بازه زمانی طولانی‌تر به منطقه اشباع فروش نزدیک‌تر باشد یا در این منطقه باشد تا سیگنالی برای یک فرصت بازگشت قوی باشد.

با کمک اندیکاتورها بهترین نقطه ورود را پیدا کنید:

اسکالپینگ را در نظر بگیرید:

اسکالپینگ یک استراتژی معاملاتی است که شامل اجرای سریع تعداد زیادی معامله کوچک باهدف جمع‌آوری سودهای کوچک در پایان روز می‌شود. برعکس معامله‌گران سوئینگ که هدفشان کسب سود بزرگ از طریق نگه‌داری یک دارایی برای یک دوره طولانی‌تر است، اسکالپرها ترجیح می‌دهند سودهای همیشگی اما کوچک داشته باشند تا به‌مرور به سود هنگفتی تبدیل شوند. نکته خوب درباره اسکالپینگ این است که انعطاف‌پذیر است و می‌تواند در طی روندهای خرسی یا گاوی به کار رود. به نظر خسته‌کننده می‌رسد که چند ساعت درجایی بنشینید و کارهای خسته‌کننده‌ای انجام دهید، بنابراین شاید تصمیم بگیرید که از ربات‌های معاملاتی کریپتو استفاده کنید.

قانون اصلی در هنگام اجرای استراتژی اسکالپینگ این است که طمع نکنید. به یاد داشته باشید که تنها یک کاهش قیمت می‌تواند همه تلاش‌ها و سودهای به‌دست‌آمده شما را از بین ببرد، بنابراین باید یک حد ضرر محدودی تعیین کنید تا هرچه به دست آورده‌اید را از دست ندهید.

آلت کوین‌های با نوسان بالا را فراموش کنید:

همه ما داستان‌ها و شایعاتی درباره برخی از میم کوین‌ها که بازده صد برابر داشتند و فردی را ثروتمند ساخته‌اند، شنیده‌ایم. بااین‌وجود، حتی در طی روند صعودی نیز سرمایه‌گذاری یا معامله NFT های پر نوسان و میم کوین‌ها می‌توانند شما را به دردسر بیندازند. اسکم هایی همچون pump-and-dump، rug pulls و Ponzi حتی در طی روند نزولی نیز روی می‌دهند؛ بنابراین به‌جای ریسک کردن بیش از مقداری که تاکنون هنگام معامله‌گری در طی روند نزولی ریسک کرده‌اید، عاقلانه است که سراغ رمز ارزهایی بروید که مدتی در بازار بوده‌اند، در اختیار عده‌ای بوده‌اند و حجم معاملاتی و ارزش بازار داشته‌اند. به عبارتی 50 کوین برتر برای پوشش دهی نیازهای معاملاتی شما کافی هستند.

درصورتی‌که نمی‌دانید کدام جفت ارز معاملاتی را انتخاب کنید، اما درعین‌حال نمی‌خواهید شاهد از دست دادن ارزش دارایی‌های خود هنگام فکر کردن به حرکت بعدی خود باشید، می‌توانید سرمایه‌گذاری‌های خود را به استیبل کوین منتقل کنید یا برای پوشش دهی بخشی از ضررهای خود اقدام به استیکینگ کنید.

از FOMO (ترس از دست دادن) بپرهیزید:

برخی از سرمایه‌گذاران به‌ویژه آن‌هایی که تجربه کافی ندارند اشتباه کلاسیک بازگشتن به پروژه‌هایی را که تازه فروخته‌اند می‌کنند زیرا امید دارند که سود بیشتری به دست آورند. بازار کریپتو می‌تواند توسط عوامل خارجی دچار تغییراتی شود و به دلیل رفتارهای بی‌ملاحظه، ریسک از دست دادن سرمایه را به همراه داشته باشد.

هرگز بر اساس احساسات تصمیم‌گیری نکنید، بلکه تصمیم‌گیری‌ها باید بر اساس تحقیقات و عقل سلیم صورت گیرند. حتی اگر به‌تازگی ارز خود را فروخته‌اید و به ناگهان ارزش آن افزایش یافت، هرگز دوباره ترس از دست دادن نداشته باشید. احتمالاً بیش از آنچه به دست خواهید آورد را از دست می‌دهید.

آیا باید در بازار خرسی سرمایه‌گذاری کرد؟

گاهی معامله‌گران کریپتو به‌ویژه آن‌هایی که تجربه کمی دارند فکر می‌کنند که یک بازار خرسی کریپتو نکته مثبتی ندارد. بااین‌حال، یک بازار خرسی نه خوب است و نه بد بلکه تنها بخشی از کل سیستم بازار است؛ بنابراین سرمایه‌گذاری در طی یک بازار خرسی به نظر منطقی می‌رسد و کسب درآمد در طی روند نزولی نیز ممکن است. تنها باید استراتژی‌های مختلفی ره به کار ببرید.

در طی یک چرخه نزولی باید خرید در کف قیمت را در نظر بگیرید و سراغ سرمایه‌گذاری بلندمدت بروید. این نوع استراتژی زمانی بازده دارد که روند صعودی بعدی آغاز شود. بااین‌حال، حتی اگر استراتژی‌های کوتاه‌مدت را ترجیح می‌دهید، هنوز هم می‌توانید در یک بازار خرسی کسب درآمد کنید؛ به همین منظور باید به دنبال اصلاح‌ها و افزایش قیمت‌ها باشید، سپس استراتژی‌های short selling (فروش استقراضی) و متوسط هزینه دلاری را به کار ببرید. احتمال دارد که در طی روندهای بازار سود بیشتر و ضرر کمتری حاصل شود. همه آنچه نیاز دارید این است که منعطف‌تر باشید، آرام باشید و تحقیقاتی انجام دهید. در این صورت، سنتیمنت غالب در بازار کریپتو دیگر برای شما اهمیتی نخواهد داشت زیرا می‌توانید بدون توجه به اعتماد عمومی بیشترین سود را به دست آورید.

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید

دیدگاهتان را بنویسید