بلاگ

تفاوت بلاکچین با پایگاه داده

همیشه صحبت‌ها و نظرات مختلفی در ارتباط با بلاکچین و پایگاه داده سنتی وجود دارد که در این مقاله قصد داریم تا این موضوع را برای همیشه تمام کنیم و سئوالی باقی نماند؛ پس با ما همراه باشید با یک مقاله جذاب آموزشی.

بلاکچین یک فناوری دفتر توزیع شده است که مجموعه‌­ای از همتایان را قادر می‌­سازد تا با یکدیگر کار کنند تا یک شبکه واحد و غیرمتمرکز ایجاد کنند. همتایان می‌توانند با کمک الگوریتم اجماع، اطلاعات یا داده‌­ها را اجرا کرده و به اشتراک بگذارند. همچنین، نیازی به مرجع متمرکز نیست که باعث می‌شود کل شبکه در مقایسه با سایر شبکه‌­ها قابل اعتماد باشد.

بیایید نگاهی به یک مثال بی‌اندازیم تا نحوه کار بلاکچین را متوجه بشویم. هنگامی که یک همکار، اطلاعات را به دیگری ارسال می‌­کند، یک معامله ایجاد می­‌شود. وقتی این اتفاق می­‌افتد، تراکنش‌­ها باید با استفاده از الگوریتم اجماع، اعتبارسنجی شوند. در این حالت از Proof Of Work یا الگوریتم اثبات کار برای اعتبارسنجی کار استفاده می­‌شود. این الگوریتم این اطمینان را می‌­دهد که هیچ معامله یا تراکنش نامعتبری به بلاکچین منتقل نمی­‌شود. بلاکچین Blockchain همه در مورد بلاک است. آنها برای ذخیره معاملات یا تراکنش‌ها و سایر اطلاعات مهم مورد نیاز برای کار با بلاکچین مورد استفاده قرار می­‌گیرند.

همچنین برچسب‌­های زمانی یا Timestamps ایجاد می­‌شوند تا اطمینان حاصل شود که هر معامله یا تراکنش توسط کسی قابل ردیابی، پشتیبانی و تایید است. کل سیستم ارزش افزوده و ویژگی‌­های جدیدی مانند شفافیت، تغییرناپذیری و امنیت را به ارمغان می­‌آورد.

در ارتباط با امنیت بلاکچین می‌توانید از طریق لینک اطلاعات بیشتری جذب کنید

ویژگی‌های فناوری بلاکچین (Blockchain)

فناوری بلاکچین، دارای ویژگی­‌های مختلف و جذابی می‌­باشد که در ادامه مهم‌­ترین آنها را برای شما بازگو می‌­کنیم.

کاهش زمان

یکی از بزرگترین جاذبه­‌های بلاکچین در صنعت مالی این است که به کاهش شدید زمان مورد نیاز برای ارسال یا دریافت پول از هر نقطه از جهان کمک می­‌کند. ارسال پول از طریق صنعت بانکداری سنتی، یک فرآیند طولانی را دربر دارد اما با بلاکچین، معاملات تقریبا در یک لحظه انجام خواهد گرفت.

تراکنش‌های غیر قابل تغییر

هر تراکنشی که در بلاکچین ثبت می­‌شود، نهایی است و قابل تغییر نیست. این به این دلیل است که شبکه طوری طراحی شده است که فقط بتواند داده‌ها را وارد کند که یعنی که یک بلاک جدید به زنجیره اضافه می­‌شود و نمی‌­تواند آن را اصلاح یا حذف کرد.

شفافیت

بلاکچین یک دفتر کل باز است که به همه اجازه می‌­دهد بدون کمک واسطه، معاملات را مشاهده و تایید کنند که این کار به تقویت اعتماد به سیستم کمک می کند.

امنیت

بلاکچین از رمزنگاری پیشرفته برای اطمینان از قفل شدن اطلاعات در داخل زنجیره استفاده می‌کند. هر بلاک در شبکه دارای هش بلاک قبلی است که باعث می­شود آن را دستکاری نکنند.

غیرمتمرکز بودن

چیزی که بلاکچین را به یک فناوری انقلابی تبدیل می‌­کند این است که هیچ مرجع واحدی بر شبکه نظارت ندارد. به این معنی که هیچ واسطه یا مدیر وجود ندارد. همه افراد در سیستم برابر هستند و شبکه قوانین استانداردی در مورد نحوه تبادل اطلاعات بلاکچین در هر نود دارد.

پایگاه داده یا (Database) چیست؟

با روشن شدن مفهوم بلاکچین، اکنون زمان آن رسیده است که پایگاه داده را درک کنیم. پایگاه داده یا دیتابیس، برخلاف بلاکچین‌‎­ها، یک دفتر مرکزی است که توسط یک مدیر اداره می­‌شود.

پایگاه­‌های داده همچنین ویژگی­‌های منحصر به فردی از جمله توانایی خواندن و نوشتن را به نمایش می­گذارند. در اینجا فقط طرفین دارای دسترسی مناسب می‌­توانند اقدامات نوشتن و خواندن را انجام دهند. پایگاه‌های داده همچنین توانایی ذخیره چندین نسخه از داده­‌های مشابه و تاریخچه آنها را به نمایش می‌­گذارند. این کار با کمک یک مرجع معتبر و معتمد انجام می­‌شود که سرور را مدیریت می‌کند

متمرکز بودن، مزایای بسیاری را برای پایگاه داده به همراه دارد. به عنوان مثال، مدیریت پایگاه داده به دلیل متمرکز بودن داده­‌ها آسان است. دسترسی و ذخیره اطلاعات نه تنها آسان بلکه سریع نیز می­‌باشد. با این حال، آنها دارای اشکالاتی نیز هستند.

یکی از بزرگترین اشکال­‌ها، احتمال خراب شدن داده‌­ها است. برای غلبه بر این نقطه ضعف، چندین نسخه پشتیبان تهیه می­‌شود اما همیشه اینطور نیست، زیرا اکثر نهادها همیشه به صاحب خود اعتماد می‌­کنند و از این رو گزینه پشتیبان را رد می‌­کنند. یک اشکال بزرگ دیگر این است که چگونه می‌­توانیم داده‌­ها را توسط هر کسی که کنترل خود پایگاه داده را تغییر می‌دهد اصلاح کرد. این مشکل می­‌تواند به دلیل متمرکز بودن پایگاه داده، رخ دهد.

اکنون بیایید از نظر فنی به پایگاه داده نگاه کنیم. یک پایگاه داده از ساختار داده برای ذخیره اطلاعات استفاده می‌کند. تمام داده­‌هایی که در یک پایگاه داده ذخیره می‌­شوند، می‌­توانند با استفاده از زبان SQL مورد پرس و جو قرار بگیرند. یک پایگاه داده می‌­تواند تقریبا با هر نوع داده کار کند و به پشتیبانی از همه شرکت­‌های مدرن کمک کند. همچنین، می‌­تواند برای پشتیبانی از میلیون‌­ها رکورد مقیاس بندی شود.

مزایای فناوری پایگاه داده Database

محبوبیت فناوری پایگاه داده به دلایل مختلفی از جمله موارد زیر می باشد که عبارتند از:

قابل تنظیم

پایگاه داده­‌های سنتی به صورت مرکزی مدیریت و کنترل می­‌شوند و می­‌توانند امتیازات و الزامات راه اندازی را بهینه کرد. به علاوه، به دلیل معماری که دارد، داده­‌ها به راحتی می‌­توانند در هر مکانی منتقل شوند.

ثبات و استواری

یکی دیگر از ویژگی‌­های مثبت فناوری پایگاه داده این است که می‌­تواند حجم بالایی از تراکنش­‌ها را در ثانیه تحمل کند؛ زیرا متمرکز هستند و قدرت به روزرسانی داده‌­ها را دارند.

پشتیبان گیری

پایگاه داده سیستم­‌های پشتیبان گیری و بازیابی را ارائه می­‌دهد که پشتیبان گیری خودکار از داده­‌ها را ایجاد می­‌کند تا داده­‌ها تجاری در صورت بروز هرگونه مشکل امن باقی بمانند و پشتیبان گیری یا Backup، بازیابی اطلاعات را در صورت لزوم آسان می­‌کند.

رابط چند کاربره

مورد دیگری که پایگاه‌­های داده را در مقابل بلاکچین پیروز می­‌نماید، این است که انواع مختلفی از رابط کاربری مانند رابط‌های گرافیکی و رابط برنامه­‌های کاربردی را ارائه می‌­دهد.

بلاکچین با پایگاه داده

بلاک چین در مقابل دیتابیس

با روشن شدن هر یک از اصطلاحات، اکنون زمان آن رسیده است که مقایسه واقعی را انجام دهیم. ما هر دو فناوری را با استفاده از ویژگی­‌های مهم مقایسه خواهیم کرد و در مورد نحوه مقایسه آنها بحث خواهیم کرد و مثال­‌هایی را ذکر می‌کنیم.

اختیار و کنترل

اگر ما بلاک چین و پایگاه داده را با هم مقایسه کنیم، اولین چیزی که به آن اشاره خواهیم کرد نحوه کارکرد آن است. بلاک چین به گونه ای طراحی شده است که به صورت غیر متمرکز کار کند؛ در حالی که پایگاه‌­های داده همیشه متمرکز هستند. این ویژگی منحصر به فرد بلاک­چین، کمک می‌­کند تا به نسل بعدی فناوری ثبت داده تبدیل شود. ویژگی عدم تمرکز، تغییرات زیادی را در سیستم­‌ها و فرآیندهای فعلی مورد استفاده صنایع مختلف ایجاد می­‌کند. این ویژگی شبکه­‌ها را قادر می‌­سازد تا به طور مستقل کار کنند و هرگونه نیاز به کنترل متمرکز را برطرف می­‌کند. از طرف دیگر، پایگاه داده‌­ها کاملاً بر اساس سیستم مدیریت متمرکز کار می‌­کنند. هیچ بانک اطلاعاتی سنتی از عدم تمرکز برخوردار نیست و اگر به طور خاص به دنبال یک بانک اطلاعاتی غیر متمرکز هستید، تنها گزینه بلاک­چین است.

ساختار

از نظر ساختاری، بلاک چین و بانک اطلاعاتی سنتی یا همان دیتابیس‌­ها، باهم متفاوت هستند اما همان طور که گفتیم، یک پایگاه داده مبتنی بر ساختار کلاینت / سرور می‌­باشد. کلاینت (Client) در لغت به معنی مشتری است. این یک ساختار موفق بوده است که می­‌تواند در مقیاس کوچک و در مقیاس بزرگ کار کند. در اینجا مشتری گیرنده خدمات است در حالی که سرورها به عنوان یک واحد پردازش متمرکز به عنوان دهنده خدمات عمل می­‌کنند. ارتباط بین سرویس گیرنده و سرورها از طریق اتصال امن حفظ می‌­شود اما در مقابل، بلاک چین از یک ساختار شبکه توزیع شده استفاده می‌­کند. این یک شبکه فعال همتا به همتا است (Peer to Peer) که در آن هر یک از اعضای شبکه می‌توانند با استفاده از پروتکل‌­های رمزنگاری ایمن با دیگری ارتباط برقرار کنند. از آنجا که هیچ واحد متمرکزی وجود ندارد، نودها (Nodes) یا همان اعضا می­‌توانند در الگوریتم اجماع شرکت کنند.

یکی از محبوب‌ترین الگوریتم های اجماع، چیزی به اسم اثبات کار (یا همان تایید کردن تراکنش‌ها) است که توسط استخراج کنندگان انجام می‌­شود. چرا که شبکه از اعضا می‌خواهد که معادلات پیچیده ریاضی را برای اعتبارسنجی معاملات از طریق شبکه حل کنند. دیتابیس­‌ها نیازی به الگوریتم اجماع ندارد و کاملاً وابسته به رویکردی متمرکز هستند و از این رو، مدیریت مرکزی تمام جنبه­‌های پایگاه داده را کنترل می­‌کند.

انعطاف پذیری و دستیابی به داده‌ها

وقتی صحبت از ذخیره سازی و دستیابی به داده‌­ها می‌­شود، بلاکچین و دیتابیس‌­ها به طور متفاوتی کار می‌کنند. در یک پایگاه داده سنتی، داده­‌ها با سهولت قابل ذخیره و بازیابی هستند. برای اطمینان از عملکرد صحیح برنامه، از CRUD در سطح اولیه استفاده می­‌شود. CRUD مخفف ایجاد (Create)، خواندن (Reading)، بروزرسانی (Update) و حذف Delete است. این همچنین بدان معنی است که در صورت نیاز می­‌تواند داده­‌ها را پاک کرد و با مقادیر جدید جایگزین نمود.

در مقابل، بلاک چین هنگام ذخیره داده­‌ها متفاوت عمل می­‌کند. Blockchain از تغییرپذیری کامل پشتیبانی نمی­‌کند، به این معنی که داده‌­ها نمی­‌توانند پاک شوند و یا جایگزین شوند. تغییر ناپذیری بدان معنی است که هیچگونه دستکاری داده در شبکه امکان پذیر نیست. بانک­‌های اطلاعاتی سنتی تغییر پذیر هستند و از این رو مستعد دستکاری توسط یک مدیر یا یک هکر هستند. بلاک چین فقط از دو عمل خواندن و نوشتن پشتیبانی می کند.

برای خواندن یا بازیابی اطلاعات از شبکه بلاک­چین استفاده می‌­شود

برای افزودن اطلاعات و داده‌ها به شبکه بلاک­چین استفاده می­‌شود.

شفافیت

یکی دیگر از ویژگی­‌های کلیدی که بلاک چین ارائه می­‌دهد این است که هر کس می‌­تواند داده‌­های یک تراکنش را در بلاک­چین عمومی ببیند و تأیید کند. شفافیت تضمین می‌­کند که مردم می­‌توانند به شبکه اعتماد کنند. از طرف دیگر، پایگاه داده­‌ها با متمرکز بودن، هیچ گونه شفافیتی ندارند. در صورت تمایل، کاربران نمی‌­توانند اطلاعات را تأیید کنند. اگرچه یک مدیر می‌تواند مجموعه­‌ای از داده­‌ها را عمومی کند، اما هنوز هم تأیید داده‌­ها توسط یک فرد امکان پذیر نیست.

هزینه

وقتی صحبت از هزینه اجرا می­شود، یک بانک اطلاعاتی سنتی در مقایسه با بلاک چین کم هزینه­‌تر است. بلاک چین یک فناوری نسبتاً جدید است و از این رو هنوز در حال تحول است. این بدان معنی است که یک کسب و کار برای ادغام با بلاک چین در فرایند خود باید برنامه ریزی صحیحی انجام دهد. برای استفاده از بلاک چین باید زیر ساخت­ه‌ای مورد نیاز برای یک شرکت تامین شود، در واقع بلاک چین مثل یک افزونه نیست که به سیستم پایگاه داده اضافه شود.

بانک اطلاعاتی سنتی به راحتی تنظیم و اجرا می‌­شود. این مسئله باعث می‌شود که دیتابیس یک انتخاب عالی برای مشاغلی که می­‌خواهند به سرعت و به صرفه سیستم‌­های پایگاه داده خود را راه اندازی کنند، باشد.

اما اگر بلند مدنظر نگاه کنیم، بلاک چین ممکن است راه حل مقرون به صرفه­‌تری ارائه دهد زیرا اعضای شبکه آن را اداره می‌کنند. یعنی سازمان­‌ها مجبور نیستند هزینه‌های اضافی مربوط به اداره شبکه را بپردازند که این می­‌تواند هزینه­‌های زیادی را در بلند مدت به دوش شرکت‌ها و سازمان‌ها قرار دهد.

 

تفاوت بلاکچین با پایگاه داده

سرعت و عملکرد

سرعت اجرا نیز یکی از نکات مهمی است که ما می‌خواهیم آن را در بلاک چین و پایگاه داده با هم مقایسه کنیم. پایگاه‌­های داده زمان اجرای سریع­تری دارند و همچنین می­‌توانند میلیون‌ها داده را هم زمان مدیریت کنند.

بلاک­چین در مقایسه با بانک­‌های اطلاعاتی بطور قابل توجهی کندتر است. با این حال، این می‌تواند به این دلیل باشد که بلاک چین یک فناوری نسبتاً جدید است و هنوز هم نیاز به زمان زیادی برای تکامل و مطابقت با استانداردهای فن آوری­‌های خوب و قدیمی مانند پایگاه داده‌­ها دارد. علت این کند بودن تراکنش­‌ها در بلاک چین، شامل موارد زیر است:

معامله در بلاک چین به صورت رمزنگاری و با استفاده از الگوریتم­‌های رمزنگاری امضا می­‌شود. این مرحله برای این است که اطمینان حاصل شود که معامله معتبر است و از یک منبع معتبر سرچشمه گرفته است. از آنجا که این یک فرایند پیچیده است، انجام این روند زمان می‌برد. در مقایسه، یک پایگاه داده متمرکز مجبور نیست فرآیند تأیید امضا را طی کند و این باعث می‌­شود آنها نسبتاً سریع­تر شوند

از آنجا که بلاک چین غیر متمرکز است، برای تأیید اعتبار معاملات، به مکانیزم اجماع متکی است. برخی از روش­‌های اجماع سریعتر از سایرین است. بانک‌­های اطلاعاتی متمرکز به دلیل تمرکز در مدیریت، از این نوع مسائل رنج نمی­‌برند؛ چرا که هر تراکنش به طور خودکار توسط بانک اطلاعاتی تأیید می­‌شود و می‌­تواند سریع­تر انجام شود.

بلاک چین یک شبکه کامل توزیع است که در آن هر عضو نقش اساسی دارد. برای اطمینان از اینکه هر عضو شبکه می­‌تواند در آن مشارکت داشته باشد، هر اطلاعات معامله می‌­تواند توسط همه اعضا ذخیره و تأیید شود.

سخن پایانی

در این مقاله به طور کلی به بررسی بلاکچین و پایگاه داده یا همان دیتابیس پرداختیم. شما می‌­توانید با خواندن این مقاله، با تفاوت­‌های بلاکچین و پایگاه داده به طور کامل آشنا شوید. همچنین در این مقاله ذکر نمودیم اگر به دنبال شفافیت، اعتماد و تایید هستید، بلاکچین را انتخاب کنید. از طرف دیگر، پایگاه داده برای برنامه‌­ها یا خدمات با عملکرد بالا ایده آل است و برای برنامه­‌هایی که نیاز به مقیاس پذیری دارند، گزینه بسیار خوبی به حساب می‌­آید.

 

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید

دیدگاهتان را بنویسید