بلاگ

مزایا و معایب بلاک چین ؛ جذابیت‌های بلاکچین بهتر بشناسید

بیشتر بلاکچین‌ها به‌عنوان یک پایگاه داده غیرمتمرکز طراحی می‌شوند که به‌عنوان یک لجر دیجیتال توزیعی عمل می‌کند. این لجرهای بلاک چین داده‌ها را در بلاک‌هایی ثبت و ذخیره می‌کنند که در یک توالی بر اساس تاریخ سازمان‌دهی می‌شوند و از طریق اثبات‌های بلاک چین به یکدیگر مرتبط می‌شوند. ایجاد تکنولوژی بلاک چین مزایای بسیاری برای صنایع مختلف به همراه داشت و در محیط‌های نامطمئن امنیت بالایی ایجاد می‌کرد. بااین‌وجود طبیعت غیرمتمرکز آن معایبی نیز دارد. برای مثال، در مقایسه با پایگاه‌های داده متمرکز سنتی، بلاک چین ها کارآمدی پایینی دارند و به فضای بیشتر برای ذخیره‌سازی نیاز دارند.

ما در این مقاله جذاب مزایا و معایب بلاک چین به صورت کامل مورد بررسی قرار دادیم .

 

مزایا بلاکچین چیست؟

ازآنجایی‌که داده‌های بلاک چین اغلب در هزاران دستگاه موجود در شبکه توزیعی نودها ذخیره می‌شود، سیستم و داده‌ها در مقابل شکست‌های تکنیکال و حملات خرابکاری مقاومت بالایی دارند. هر نود شبکه می‌تواند یک کپی از پایگاه داده را کپی‌برداری کند و به همین دلیل شکست توجیهی ندارد: یک نود آفلاین بر موجودیت یا امنیت شبکه تأثیر نمی‌گذارد.

در عوض، بسیاری از پایگاه‌های داده قراردادی بر یک یا چند سرور تکیه می‌کنند و نسبت به شکست‌های تکنیکال و حملات سایبری آسیب‌پذیر هستند.

در عوض، بسیاری از پایگاه‌های داده قراردادی بر یک یا چند سرور تکیه می‌کنند و نسبت به شکست‌های تکنیکال و حملات سایبری آسیب‌پذیر هستند.

 

پایداری:

احتمال ذخیره شدن بلاک‌های تأییدشده وجود ندارد، به این معنی که با ثبت شدن داده‌ها در بلاک چین، حذف یا تغییر آن سخت می‌شود. این کار بلاک چین را زمانی که به پیگیری نیاز باشد، به یک تکنولوژی بزرگ برای ذخیره‌سازی رکوردهای مالی یا هر داده دیگری تبدیل می‌کند، زیرا همه تغییرات قابل‌ردیابی هستند و برای همیشه در یک لجر عمومی و توزیعی ثبت‌شده‌اند.

برای مثال، یک کسب‌وکار می‌تواند از تکنولوژی بلاک چین برای جلوگیری از رفتارهای فریبکارانه همکارانش استفاده کند. در این سناریو، بلاک چین می‌تواند یک رکورد مطمئن و پایدار از همه تراکنش های مالی که در شرکت روی می‌دهند فراهم کند. این کار امکان پنهان ساختن تراکنش‌های مشکوک را برای یک کارمند سخت می‌سازد.

 

سیستم نامطمئن:

در بیشتر سیستم‌های پرداخت سنتی، تراکنش‌ها تنها به دو طرف درگیر بستگی ندارند، بلکه به ‌واسطه ای همچون بانک، شرکت کارت اعتباری یا تأمین‌کننده پرداخت متکی هستند. زمانی که از یک تکنولوژی بلاک چین استفاده می‌کنید، به دلیل اینکه شبکه توزیعی نودها تراکنش‌ها را از طریق فرآیند mining تأیید می‌کنند، دیگر نیازی به تکیه به واسطه نیست. به همین علت، بلاک چین را اغلب یک سیستم نامطمئن می‌نامند.

ازاین‌رو، یک سیستم بلاک چین ریسک اعتماد به یک سازمان را از بین می‌برد و هزینه‌های کلی و کارمزد تراکنش‌ها را با حذف واسطه‌ها و سوم شخص‌ها کاهش می‌دهد.

 

 

 

معایب بلاکچین چیست؟

 

الگوریتم اجماع ثابت

الگوریتم اجماع اثبات کار که از بلاک چین بیت کوین محافظت می‌کند ثبات کرده است که با گذشت سال ها بسیار کارآمد است. بااین‌وجود، حملات کمی وجود دارند که علیه مقابل شبکه‌های بلاک چین صورت می‌گیرند و حملات 51% از مهم ترین آنها هستند. چنین حمله‌ای در صورتی ممکن است روی دهد که یک نهاد در صدد کنترل بیش از 50% نیروی هشینگ شبکه برآید که در نهایت به آن‌ها اجازه مختل کردن شبکه از طریق حذف عمدی آن یا اصلاح سفارش دهی تراکنش‌ها را می‌دهد.

علیرغم احتمال عملی شدن آن از نظر تئوری، هرگز یک حمله 51% موفق در بلاک چین بیت کویننبوده است. با رشد بیشتر شبکه، امنیت افزایش می‌یابد و احتمال اینکه ماینرها مقادیر زیادی پول و منابع را برای حمله به بیت کوین سرمایه‌گذاری کنند بعید به نظر می‌رسد، زیرا در این صورت بابت عملکرد صحیح پاداش بهتری می‌گیرند. به علاوه یک حمله 51% موفق تنها قادر به تغییر جدید ترین تراکنش ها برای دوره کوتاه زمانی است زیرا بلاک ها از طریق اثبات‌های کریپتوگرافیم به یکدیگر مرتبط هستند (تغییر بلاک های قدیمی‌تر به سطوح غیر قابل لمس نیروی محاسباتی نیاز دارد). همچنین بلاک چین بیت کوین بسیار پایدار است و به سرعت در پاسخ به یک حمله با شرایط سازگار می‌شود.

 

تغییر داده ها:

عیب دیگر سیستم های بلاک چین این است که تغییر داده ها پس از افزوده شدن به بلاک چین بسیار مشکل است. بااینکه پایداری یکی از مزایای بلاک چین است، همیشه هم شرایط خوبی نیست. تغییر داده ها یا کدهای بلاک چین معمولا بسیار مشکل است و اغلب به هارد فورک (hard fork) نیاز دارد که در آن یک زنجیره نادیده گرفته می شود و یک زنجیره جدید ادامه می‌یابد.

 

کلیدهای خصوصی:

بلاک چین از کریپتوگرافی کلید عمومی (نامتقارن) استفاده می‌کند تا به کاربران مالکیت واحدهای رمز ارز آن‌ها (هر داده بلاک چین دیگری) را بدهد. هر آدرس بلاک چین یک کلید خصوصی مرتبط دارد. بااینکه آدرس را می‌توان به اشتراک گذاشت، کلید خصوصی باید سری نگه‌داشته شود. کاربران برای دستیابی به وجوه خود به کلید خصوصی نیاز دارند، به این معنی که آن‌ها همچون بانک اختصاصی خود عمل می‌کنند. اگر یک کاربر کلید خصوصی خود را گم کند، پول گم می‌شود و نمی‌توان کار دیگری انجام داد.

 

ناکارآمد:

بلاک چین‌ها خصوصا آن‌هایی که از اثبات کار استفاده می‌کنند بسیار ناکارآمد هستند. ازآنجایی‌که استخراج (mining) بسیار رقابتی است و هر ده دقیقه تنها یک برنده وجود دارد، کار دیگر ماینر ها خراب می‌شود. به این دلیل که ماینرها همواره سعی داشتند تا نیروی محاسباتی خود را افزایش دهند، شانس بزرگتری برای یافتن یک هش معتبر بلاک دارند، منابعی که توسط شبکه بیت کوین به کار رفتنددر چند سال اخیر افزایش‌یافته است و هم‌اینک انرژی بیشتری نسبت به بسیاری از کشورها همچون دانمارک، ایرلند و نیجریه مصرف می‌کند.

 

ذخیره‌سازی:

لجرهای بلاک چین با گذشت زمان می‌توانند بسیار رشد کنند. بلاک چین بیت کوین هم‌اینک به حدود 200 گیگ فضا برای ذخیره‌سازی نیاز دارد. رشد کنونی در اندازه بلاک چین از رشد در هارد درایو‌ها و ریسک‌های شبکه در مورد از دست دادن نودها در صورت بزرگ بودن بیش از اندازه لجر برای افراد برای دانلود و ذخیره‌سازی، پیشی می‌گیرد.

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید

دیدگاهتان را بنویسید