بلاگ

شغل برنامه نویسی دارای چه مشکلاتی هست؟

برنامه نویسی چیست و چه کاربردی دارد؟

در عصر ارتباطات باید مدرن زندگی کنیم و کسانی که این زندگی مدرن را برای ما می ‌سازند، قطعا جایگاه ویژه‌ ای دارند. برنامه نویس ها یکی از همان افراد هستند. کسانی که می ‌توانند برای ماشین ‌های الکترونیکی دستوراتی خاص و برنامه ‌هایی هدفمند را تنظیم کنند. در امتداد تلاش جذاب برنامه نویس ها است که حالا ما در یک زندگی مدرن الکترونیکی به سر می‌ بریم. انبوه برنامه ‌های کامپیوتری، اپلیکیشن‌ های موبایلی، سایت ‌ها و شبکه‌ های اجتماعی و… محصول دست توانمند همین برنامه نویس ‌ها است. اما این شغل جذاب با مشکلاتی گاهاً عمیق دست ‌و پنجه نرم می‌ کند.

چگونه برنامه نویسی شروع کنیم؟

خیلی ‌ها علاقه دارند تا در شغل برنامه نویسی فعالیت کنند. به هر صورت این حرفه یک روش کار نوین است. حرفه ‌ای که کاملاً مورد توجه انواع کسب‌ و کارها و سازمان ‌های دولتی و خصوصی قرار دارد. به ‌این ‌ترتیب ظاهرا باید شغل برنامه نویسی را از کارهای آینده ‌دار تجسم کنیم. واقعیت هم همین است. کمتر حرفه ‌ای است که می ‌تواند دورنمایی روشن مانند اشتغال در برنامه نویسی داشته باشد.

اما به ‌مانند هر نوع حرفه دیگر، این فضا نیز از مشکلاتی دارد. هر کسی که قصد ورود به این عرصه را دارد، باید درک درست و عینی از مشکلات شغل برنامه نویسی داشته باشد. در این مطلب به ۵ مشکل ساختاری و گاهاً عمیق برای اشتغال در برنامه نویسی داخل کشور اشاره می‌ کنیم. اگر قصد شما از ورود به یادگیری مهارت برنامه نویسی مهاجرت و ادامه این حرفه در سرزمین ‌های دیگری است، قطعا با مشکلات دیگری که شاید همین رنگ و بو را دارند، مواجه می ‌شوید. اما اینجا در داخل کشور ایران عمده مشکلات شغل برنامه نویسان به‌ قرار زیر است.

مشکلات شغل برنامه نویسی

1.فقدان آموزش برنامه ‌ریزی ‌شده:

آموزش به ‌یقین ابتدایی ‌ترین و شاید بزرگترین مشکل در شغل برنامه ‌نویسی باشد. در سطح کشور تقریباً نمی ‌توانیم یک دوره آموزش برنامه ریزی شده که تحت یک سازمان دولتی باشد را پیدا کنیم. تمام جریان آموزشی از طریق دوره ‌های خصوصی تدوین ‌شده است. در سطح مدارس که باید زمینه ‌ای برای کشف استعدادها باشد، هیچ خبری از آموزش برنامه نویسی نیست. در سطح دانشگاه نیز رشته‌ های مرتبط در حجمی سنگین از مطالب بی‌ربط گرفتار هستند.

اگر بخواهید دست به دامان آموزش ‌و پرورش باشید و یا دل به دریای آموزش عالی نهاده باشید، چیزی جز چند مطلب جسته ‌و گریخته که آن‌ هم غالبا قدیمی و منسوخ ‌شده است، پیدا نمی‌ کنید. آموزش، اصلی ‌ترین حلقه در اشتغال برنامه نویسی است. حلقه ‌ای که اینجا در همان ابتدای راه گم ‌شده است. اینجاست که باید پس‌ از طی کردن سال ‌ها تحصیل بی ‌مورد، خودتان دست به کار شوید و مهارت ‌های فنی  را یاد بگیرید. در این مسیر چاره ‌ای ندارید جز اینکه از دوره‌ های آموزش خصوصی استفاده کنید.

2.برای شغل برنامه نویسی منابع فارسی بسیار اندکی وجود دارد:

برنامه نویسی یک شغل به ‌روز است و فعالان این عرصه باید در یک جریان آموزش دائمی مداوم خود را آماده نگه دارند. لذا چه افراد مبتدی و تازه ‌کار و چه حرفه ‌ای ‌ها و کاربلدهای برنامه نویس نیاز به منابع آموزشی مناسب دارند. منابعی که به ‌روز باشد و برای آنها از اطلاعات دنیای جدید  کتاب ‌ها و جزوات فارسی تهیه کرده باشد.

اما وقتی در سطح کتابخانه ‌ها و دانشگاه‌ ها و یا هر مرکز مشابه دیگری حاضر می‌ شوید، چیزی جز چند کتاب قدیمی و ناقص پیدا نمی ‌کنید. شاید کتاب ‌هایی باشند که اطلاعات جامعی داشته باشند. اما غالباً همین کتاب ها بسیار قدیمی هستند. در دنیای مدرن امروزی یک کتاب با نگارش چند سال پیش قطعا به کار کسی نمی ‌آید. پیدا کردن منابع علمی، کسب دانش روز و همراه شدن با مطالب جدید از مشکلات شغل برنامه نویسی است. زیرا در این مسیر فقط باید به خودتان تکیه کنید و منابع زبان اصلی را مطالعه کنید. در صنعت چاپ کشور ظاهرا کمترین بهایی نیز برای این نیاز شما صرف نشده است.

مشکل شغل برنامه نویسی

3.شغل برنامه نویسی درآمد خوبی ندارد:

اگر به ‌عنوان یک برنامه نویس در یک شرکت داخلی مشغول کار بشوید، بعید است از میزان درآمد خود راضی باشید. شاید درآمد شما، هم سطح دیگر کارمندان و یا شغل ‌های رایج باشد. اما قطعا خودتان ارزش کار خودتان را می ‌دانید. لذا هرگز یک حقوق کارمندی را مستحق توانمندی‌ ها و زحمات خود نمی ‌دانید.

البته توصیه شده ‌است که شغل برنامه نویسی یک کسب ‌و کار فرایلنسری باشد. یعنی اگر در این عرصه استاد هستید و خودتان را به ‌عنوان یک برنامه نویس کارکشته می ‌شناسید، پس دست ‌به ‌کار شوید و فارغ از استخدام در شرکت ‌های خصوصی و دولتی، برای خودتان کار کنید. اما این مسیر مشکلات خودش را دارد. زیرا در صنعت ضعیف و جامعه نه ‌چندان مدرن شده داخلی نمی ‌توانید فضای کسب و کاری پررونقی را پیش‌ بینی کنید.

4.عدم رعایت قانون کپی رایت:

ما در کشوری زندگی می‌ کنیم که در آن هیچ قانونی برای جلوگیری از کپی ‌رایت وجود ندارد. برنامه نویس ‌ها نمی ‌توانند از نتیجه زحمات خود حفاظت کنند. زیرا هر کسی می ‌توانند به ‌راحتی کدنویسی آنها را کپی کند. شما در مقام یک برنامه نویس نمی توانید دست ‌به ‌کار شوید و یک نرم ‌افزار تخصصی طراحی کنید. زیرا با وجود جریان بی در و پیکر کپی ‌رایت، نرم ‌افزار طراحی شده شما به ‌راحتی کپی می ‌شود و هیچ سودی برای شما ندارد. عموم افراد فعال در شغل برنامه نویسی به شکل موردی برای انواع سازمان ‌ها و نهادهای خصوصی و دولتی کدنویسی می‌ کنند. مثلاً یک سایت و یا اپلیکیشن برای یک شرکت و یا نهاد طراحی می ‌کنند. در این شکل کار کردن، تمام زحمت برنامه نویس خرج یک کدنویسی با یک مشتری می ‌شود. قطعا این روش کار کردن چندان درآمدزا نیست.

5.تحریم واژه ‌ای پر سر و صدا اما خفه ‌کننده:

وقتی صحبت از تحریم می ‌شود، همه نگاه‌ ها به سمت تحریم ‌های نفتی و پولی و… کشیده می ‌شود. حالا هر جا هر مسئولی که در جریان مدیریت خود کم می ‌آورد، به نوعی کاستی‌ ها را با واژه غریب تحریم گره می ‌زند. اما تا حالا چند نفر از تاثیر تحریم در شغل برنامه نویسی گفته ‌اند؟! با وجود تحریم، مشکلات کار برنامه نویس تمامی ندارد. زیرا این تحریم‌ ها دست برنامه نویس ‌ها را از منابع بسیار و به ‌روز جهانی کوتاه کرده ‌است.

معرفی شغل برنامه نویسی

در برنامه نویسی باید با انبوه سایت ‌ها و شرکت ‌های اینترنتی در تعامل باشید. بسیاری از لایسنس ها، فضاهای کار نرم‌ افزارها و حتی زبان‌ هایی در ایجاد چنین ارتباطاتی شکل می‌ گیرد. اما وقتی سایت ‌های جهانی بر روی کاربران ایرانی بسته هستند، چطور می‌ توانیم در این فضای دست ‌و پا بسته برنامه نویسی حرفه ‌ای کنیم؟!

برنامه نویسی وب یک شغل مدرن است که دنیای اطراف ما را هر چه مدرن تر می کند. البته این مهارت مردن زمانی تاثیر گذار است که دولت ها در تفکری مدرن شده حرکت کنند. قطعا تا زمانیکه که فضای حاکم در جریان آموزشی کشور تا قوانین کپی رایت و هزار نکته ریز و درشت بر همین منوال باشد، فضای شغل برنامه نویسی در یک جدال پنهانی باقی می ماند. جدالی برای اثبات توانمندی ها و تقابل با دنیایی که سخت آنها را قبول می کند. اما وقتی ذهنی مدرن در شما زنده است، برنامه نویسی وبسایت جذاب است و این مشکلات را یکی پس از دیگری مرتفع خواهد کرد.

درامد شغل برنامه نویسی

درآمد شغل برنامه نویسی در ایران

بر اساس گزارش وبسایت ایران سلری حقوق یک برنامه نویس از 3 میلیون تومان شروع و بالای 10 میلیون تومان در ماه می رسد که سابقه کار و میزان تخصص برنامه نویس مهمترین عوامل در مشخص شدن حقوق افراد دارند 

استخدام برنامه نویس

پس از شرکت در آموزش های برنامه نویسی و تمرین های مختلف ، شما می توانید از وبسایت های معتبر مانند estekhdam  و دیوار و jobinja و … اقدام به ارسال رزومه خود کنید و چون سابقه کار ندارید حتما با حقوق کم شروع کنید و با کسب تجربه و تخصص بیشتر  امکان افزایش حقوق دارید 

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید

دیدگاهتان را بنویسید