دوره آموزش مدیر آموزشگاه فنی و حرفه‌ای آزاد

آموزش اصلی ترین و پایه ای ترین مفاهیم در کسب هر مهارتی است. فرقی نمی کند که قرار است در دنیای تجربی همراه با آزمون و خطا مهارتی را کسب کنید و یا اینکه از طریق یک جریان مدرن و حساب‌ شده علمی به سمت آن مهارت گام بردارید. در هر حالت نیاز به حضور آموزش دارید. اما چطور آموزش می‌ تواند بهترین تأثیرگذاری را داشته باشد؟ یقیناً بهره مندی از دوره ‌های آموزشی که در جریانی حساب شده تدوین شده ‌اند، در حضور اساتید مجرب، بهترین روش است.

برای همین است که مراکزی با عنوان آموزشگاه فنی و حرفه‌ای را دایر کرده‌اند. در این بین چنین آموزشگاه‌هایی وقتی قادر به ارائه بهترین خدمات هستند که بتوانند با الگوهای مدرن مدیریتی در امر اداره آموزشگاه های فنی و حرفه‌ای همراه باشند. برای همین است که مهارتی با عنوان مدیر آموزشگاه فنی و حرفه‌ای مطرح است و این مهارت از یک برنامه آموزشی مجزا برخوردار می باشد.

 

هم اکنون در امتداد مراکز فنی و حرفه‌ای دولتی، طیف گسترده ‌ای از مراکز فنی و حرفه‌ای آزاد اجازه فعالیت دارند. این آموزشگاه ها عموماً به شکل تخصصی دایر می ‌شوند و رویکرد آموزشی آنها غالباً بر محوریت آموزش چند مهارت که به نوعی در امتداد هم هستند، تنظیم شده است. مانند آموزشگاه های کامپیوتر و برنامه نویسی تا آموزشگاه های آرایشگری و آشپزی و… . نکته صحبت ما در نوع آموزش چنین آموزشگاه هایی نیست. بلکه نکته در توانمندی بالای آموزشگاه برای انتقال هر چه بهتر و کاملتر مفاهیم علمی و عملی است. وقتی یک آموزشگاه فنی و حرفه‌ای به درستی مدیریت می شود، قطعاً در انتقال دقیق مفاهیم موثرتر خواهد بود. 

نقش مدیر آموزشگاه فنی و حرفه‌ای نیز در همین نکته خلاصه شده است. چنین شغلی تدوین شده است تا افرادی را با مهارت گرداندن مراکز آموزشی پرورش دهند. افرادی که قرار است الگوهای درست مهارتی را در برنامه ‌ای جامع تدوین نمایند تا شاهد حداکثر بهره وری از فضای آموزشگاه فنی و حرفه‌ای باشیم.

وظایف یک مدیر آموزشگاه فنی و حرفه‌ای چیست؟

در مقدمه ای مفصل به تشریح کاملی از نقش پررنگ مدیر آموزشگاه فنی و حرفه‌ای در قبال جایگاه علمی و عملی محیط آموزشگاه اشاره کردیم. در نظر داشته باشید که هدف نهایی از دایر ساختن یک آموزشگاه فنی و حرفه ای آزاد، پرورش افراد با مهارت های تخصصی است. به گونه ‌ای که بتوانند مقدمات یک کسب و کار تمام عیار را فراهم آورند. اما خود آموزشگاه نیز باید برای موسسین آن درآمدزایی داشته باشد. در واقع یک آموزشگاه فنی و حرفه ای آزاد، خود در جایگاه یک فضای شغلی است و قرار است برای جمعی از موسسین تا مدرسین درآمدزایی کند. وقتی این دو هدف را در کنار هم قرار می دهید، به لزوم بهره ‌مندی از یک مدیریت کاملا حرفه ای و توانمند پی خواهید برد. لذا باید مدیریت چنین آموزشگاه ‌هایی را به افرادی که مهارت های کافی را کسب کرده ‌اند، بسپاریم. حال وظایف چنین افراد ماهری به عنوان مدیر آموزشگاه فنی و حرفه ای دقیقا چیست؟

  • در اصلی ترین وظیفه یک مدیر آموزشگاه فنی و حرفه ای، باید قابلیت کافی برای مدیریت آموزش مجموعه را داشته باشد. در این مفهوم مدیریت آموزشی، در تلاش برای رسیدن به یک جریان هدفمند هستیم. وقتی یک آموزشگاه فنی و حرفه ای برای تدوین آموزش تخصصی دایر شده است، باید برنامه ‌های آموزشی آن نیز برای رسیدن به همین هدف نهایی تدوین شود. در این بخش از مدیر آمزشگاه فنی و حرفه ای می خواهیم تا با درک کامل مفاهیم مدیریت آموزشی از پس اداره آن نهاد آموزشی برآید. اطلاع از نکاتی مانند مدیریت منابع انسانی، ایمنی و بهداشت، مدیریت انرژی و… از این مقوله ها هستند.
  • مدیر آموزشگاه فنی و حرفه ای باید قابلیت تامین کیفیت محتوای آموزشی را نیز داشته باشد. به صرف تدوین برنامه ‌های آموزشی نمی ‌توانیم استانداردهای لازم را کسب کنیم. بلکه باید آموزش مورد نظر از کیفیت محتوایی خوبی هم برخوردار باشد. لذا شخص مدیر آموزشگاه فنی و حرفه ای باید نسبت به جریان آموزش سطح تسلط کافی داشته باشد و با درک مفاهیم آموزش فنی و حرفه ای مقدماتی، یک جریان باکیفیت را آماده سازد. مهمترین نکته در این بخش از وظایف یک مدیر آموزشگاه فنی و حرفه ای درک درست چرخه کیفیت در فضای آموزشی است. به طوری که شخص مدیر از عهده اجرای این چرخه برآید.
  • مدیر آموزشگاه فنی و حرفه‌ای باید مهارت کافی در برنامه ریزی امور آموزشگاه را کسب کرده باشد. از تنظیم درست و زمان بندی شده دوره های آموزشی تا چیدمان دقیق زمان برگزاری کلاس ها و هماهنگ شدن مدرسین و دانش آموزان تنها بخش کوچکی از این برنامه ریزی کلی می باشد. این بخش با سنجش نیازهای آموزشی آغاز می شود و در یک پروسه کاملا تخصصی به ارزیابی نیازهای آموزسی تا طراحی دوره ها و انتخاب کادر آموزشی ختم خواهد شد.

 

مدیر اموزشگاه

صفحات مهم سایت مدرسان پیشتاز


  • نظارت دائمی و موشکافانه بر تمام جریانات آموزشی نیز از جمله وظایف کلیدی یک مدیر آموزشگاه فنی و حرفه‌ای است. مدیر خوب قادر است تا به درستی مسیر آموزشی را رصد کرده و در صورت مشاهده نواقص قبل از آنکه باعث ضعف دوره آموزشی باشد، سعی در رفع آنها نماید. در نتیجه باید با مفاهیم ارزیابی و ارزشیابی آشنا باشد. اطلاع علمی از قواعد مقوله هایی مانند نظر سنجی داشته باشد و بتواند این نظر سنجی ها را در عرصه ی تحلیل و اجرا عملی سازد.
  • ارزشیابی و ارزیابی نهایی دوره های برگزار شده نیز از جمله وظایف کلیدی یک مدیر موفق است. به هر صورت یک آموزشگاه فنی و حرفه ای آزاد دایر شده است تا برای سالیان متمادی از هنرجویان میزبانی کند. لذا باید در انتهای هر دوره نسبت به ارزشیابی و میزان موفقیت آن دوره اظهار نظر صورت بگیرد تا با رفع موانع و اشکالات سعی در بهبود دوره ‌های آتی داشته باشند. این مهم از جمله وظایف جدی مدیر آموزشگاه فنی و حرفه ای می باشد.
  • هر آموزشگاه فنی و حرفه ای آزاد در واقع یک نهاد تجاری است که متکی بر ارائه خدمات آموزشی قصد کسب درآمد دارد. لذا همواره یک جریان گسترده مالی در هر آموزشگاه فنی و حرفه ای حضور دارد. از وظایف کلیدی مدیر آموزشگاه فنی و حرفه ای آزاد آن است که بتواند به خوبی تمام جریانات مالی آموزشگاه از اخذ شهریه تا خرید ملزومات و… را مدیریت کند. برای این منظور باید از اصول مقدماتی حسابداری بداند و از پس فعالیت حساسی مانند بودجه بندی برآید. ضعف مدیر در این وظیفه ممکن است به تعطیلی نهاد آموزشی بیانجامد.
  • مدیر آموزشگاه فنی و حرفه ای باید اطلاع کافی از فناوری اطلاعات در جریان های آموزشی داشته باشد و حدالامکان این امکانات را به برای فضای آموزشگاه فراهم کند. مقوله‌ های مدرنی مانند آموزش آنلاین، کتاب های دیجیتالی، ثبت نام آنلاین و اینترنتی و… از این قبیل هستند.
  • مدیر آموزشگاه فنی و حرفه ‌ای باید تسلط کافی به تمام مکاتبات اداری، اجرای ضوابط و قوانین، ارتباط با سازمان ها و مباحث حقوقی در دایر کردن یک آموزشگاه فنی و حرفه ای آزاد را داشته باشد.
  • ایجاد یک تعامل مناسب در روابط انسانی میان کارکنان آموزشگاه، مدرسین و هنرجویان نیز از جمله وظایف یک مدیر آموزشگاه فنی و حرفه ای است. این تعامل باید به شکلی باشد که موجب ایجاد تعهد در هر یک از کارکنان و مربیان بشود و در عین حال باعث شود تا هنرجویان نیز پایبند قوانین آموزشگاه بمانند.

 

ویژگی های دوره مدیریت آموزشگاه فنی و حرفه‌ای

آنچه مشخص است در تمام طول دوره تا هدف نهایی قصد ما آن است که بتوانیم افرادی ماهر با سطح آگاهی کافی از چند و چون مدیریت در محیط آموزشگاه فنی و حرفه ای آزاد را تربیت کنیم. تمام دوره به شکلی تنظیم شده است که فرد متقاضی بتواند تک تک مهارت ها و نحوه اجرای وظایف قید شده را بیاموزد. اما برای این کار مقدماتی لازم است. برای این منظور شرط آغاز دوره به قرار زیر است.

  • ارائه مدرک تحصیلی از دوره کاردانی به بالا در کلیه رشته ها
  • بهره مندی از سلامت کامل جسمانی و روانی به شکلی که فرد متقاضی توانایی کافی در پذیرش چنین مسئولیتی را داشته باشد.

فی نفسه مهارت های مدیریتی یک ویژگی ذاتی است و غالبا افراد موفق در این عرصه از همان ابتدای امر قابلیت پذیرش چنین وظایفی را در خود می ‌بینند. لذا این دوره تنها برای تکمیل مهارت های علمی و عملی آن دسته از افراد تهیه شده است. در عین حال نمی توان مقیاس مشخصی را بر سطح توانمندی ذاتی افراد برای مدیریت در نظر گرفت. لذا توانمندی‌ های ذاتی، استمرار و جدیت کارآموز است که در نهایت از او یک مدیر موفق می سازد. دوره آموزش مدیر آموزشگاه فنی و حرفه ای یک مقدمه کلیدی برای حضوری قدرتمند در این شغل حساس است.

در این بین دوره آموزش مدیر آموزشگاه فنی و حرفه ای قرار است تنها با 1۰۰ ساعت آموزش عملی و نظری فضای ذهنی کارآموز را برای پذیرش مسئولیت مدیریت چنین محیطی آماده کند. دوره متشکل از ۲۵ ساعت آموزش نظری در کنار ۷۵ ساعت آموزش عملی است. همین رویکرد عملی در جریان آموزشی باعث شده تا کارآموز به طور کامل وارد یک جریان واقعی از آموزشگاه فنی و حرفه ای آزاد بشود. در عین حال برای ارزشیابی نیز بیشتر مهارت های عملی مورد توجه قرار دارد. چرا که نحوه ارزشیابی در اعداد ۲۵ درصد کتبی، ۶۵ درصد عملی و ۱۰ درصد اخلاق حرفه ای تنظیم شده است.